Novogradnje Maribor, bodo šle v prodajo?

Objavljeno: 10.07.2019

Nakup ali prodaja nepremičnine, Nakup ali prodaja hiše

V Štajerski prestolnici mnoga odprta gradbišča in prve že dokončane stanovanjske soseske ter večstanovanjske stavbe nedvoumno oznanjajo prebuditev nepremičninskega trga. Že prodane stanovanjske enote in veliko zanimanje za še nezgrajena stanovanja pa kaže visoko povpraševanje na strani kupcev. Pa bo povpraševanje dovolj veliko za več kot tisoč stanovanjskih enot, ki bi naj na mariborski trg nepremičnin prišla v prihodnjih letih?

Nepremičninska kriza, ki je v Mariboru trajala do leta 2017, je za celo desetletje zaustavila gradnjo novih stanovanj. V tem času v Mariboru praktično nismo videli skoraj nobenega odprtega gradbišča, kar je pripeljalo do večjega povpraševanja in posledično rasti cen rabljenih stanovanj. V zadnjem letu pa je predvsem na obrobju centra štajerske prestolnice mogoče opaziti večje število gradbenih žerjavov, ki napovedujejo svežo ponudbo stanovanj in stanovanjskih hiš na štajerskem  nepremičninskem trgu. Po besedah nekaterih medijev bi naj bilo le teh v naslednjih treh letih tudi do 2000, tej številki pa moramo dodati dejstvo, da so vanjo všteta tudi vsa načrtovana stanovanja stanovanjskega sklada. Stanovanjski sklad bo namreč najprej začel graditi pod Pekrsko gorco, kjer načrtujejo okoli 400 stanovanj, sledi pa gradnja 437 stanovanj na Pobrežju, ki bodo namenjena ranljivejšim skupinam.

 

V naslednjih treh letih 1000 novih stanovanjskih enot za trg?

Po ocenah, je na trenutnem mariborskem trgu nepremičnin mogoče prodati nekaj sto novih stanovanj. V kolikor bo ponudba večja od povpraševanja, bo svoje opravil trg, kar pomeni, da bodo v prednosti nepremičnine s kvalitetnejšimi, preverjenimi materiali, ter nadstandardno arhitekturo. Ob povečani ponudbi bodo imele vsekakor prednost arhitekturno dovršene stanovanjske enote na boljših lokacijah, ki nudijo panoramske poglede na mariborske vedute in bodo seveda tudi cenovno primerne. Vse novogradnje zagotovo ne bodo dosegale enakega nivoja kvalitete, manj kvalitetne se bodo tako prodala kasneje.

Po našem mnenju lahko pričakujemo kratkotrajni presežek ponudbe nad povpraševanjem, z dozorelostjo trga pa se bo ponudba prilagodila potrebam trga, od tega pa bo tudi odvisno koliko od napovedanih 1000 stanovanjskih enot se bo dejansko izvedlo v naslednjih treh letih.

 

Kako se bodo ob povečani ponudbi obnašale cene?

Prihodnosti ne moremo napovedati, lahko pa glede na pretekle izkušnje in poznavanje nepremičninskega trga pridemo do določenih zaključkov. Mnogi kupci ob napovedani večji količini novogradenj pričakujejo drastično znižanje cen le teh. Znižanje cen novogradenj je manj verjetno, saj so le te močno odvisne od cen gradbenega materiala ter cene same gradnje, ki pa se zaradi povečanega obsega del na širšem trgu še vedno viša. Če primerjamo ceno gradnje v Mariboru in ceno gradnje v Ljubljani se le ta ne drastično razlikuje, ko pa primerjamo ceno novogradnje na m2 v Ljubljani s ceno primerljive novogradnje v Mariboru na m2 pa nam razlika pove, da se cena novogradenj kljub večji ponudbi v Mariboru ne bo močno znižala.

Upravičeno pa lahko pričakujemo padec cen rabljenih stanovanj katerih cena je v zadnjem času rasla predvsem zaradi pomanjkanja novih. Atraktivne nove stanovanjske enote predstavljajo resno konkurenco starejšim stanovanjem. V kolikor razlika v ceni med rabljenimi in novimi stanovanji ni zadostna, se večina kupcev raje odloči za novogradnjo, tako da bodo lastniki rabljenih stanovanj primorani znižati cene v kolikor bodo hoteli konkurirati novogradnjam, ki jih odlikuje sodobna arhitektura in ustrezna energetska učinkovitost.

 

 

Kar nekaj stanovanjskih sosesk, ki se trenutno izvajajo ali pa se bodo izvajale v prihodnjem letu smo načrtovali v arhitekturnem biroju Coinhab. Na priloženih povezavah si lahko ogledate stanovanjsko sosesko Studenci sunset elite in naselje Radvanje nature Luxury.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Vrstne hiše Brinje - Grosuplje

07.05.2021

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

2

Moderna stanovanja v okolici Ljubljane

22.07.2019

Ljubljana - Šiška, LJ-Šiška

18

Dvojček v Šentjakobu

11.12.2020

Ljubljana - Bežigrad, Šentjakob

35