Kako poteka nakup nepremičnine, splošno in v času epidemije

Objavljeno: 11.01.2021

Nakup ali prodaja nepremičnine, Nakup ali prodaja hiše

Postopek nakupa nepremičnine ni zahteven, ima zelo predvidljive korake, skozi katere vas vodi nepremičninski agent in vam pri tem pomaga. V času pred epidemijo je ponavadi z agentom več fizičnega stika, med epidemijo pa se lahko postopek prav tako izvede, le z manj stika in ob upoštevanju predpisanih ukrepov.

Eden najpomembnejših korakov pri nakupu nepremičnine je začetni in sicer, da dobro definiramo kriterije iskanja nepremičnine. Potrebno je razmisliti in se odločiti, kakšna lokacija nepremičnine se nam zdi sprejemljiva, kako veliko nepremičnino iščemo, ali iščemo hišo ali stanovanje, nam je pomembno, kje se nahaja parkirno mesto, če gre za stanovanje, nam je pomembno, v katerem nadstropju se nepremičnina nahaja in podobno. Zapišite si dodatna morebitna vprašanja, ki jih imate v zvezi z nepremičninami ali kriterije, ki se vam zdijo zelo pomembni.

Opremljeni s kriteriji, ki jih mora vsebovati vaša sanjska nepremičnina, se lahko odpravite do nepremičninske agencije. Znotraj nepremičninske agencije vam bodo dodelili agenta, ki vam bo pomagal pri iskanju nepremičnine. V kolikor ste nepremičnino, ki ustreza vašim zahtevah, že našli, pa samo kontaktirate agenta, ki to nepremičnino prodaja in od njega boste prejeli vse informacije, ki vas glede nepremičnine zanimajo.

Ko boste našli željeno nepremičnino ali se boste opremljeni s kriteriji za iskanje odločili kontaktirati agencijo, vas bo agent sprejel na sestanek. Ponavadi prvi sestanek z agentom poteka na sedežu nepremičninske agencije, v trenutnih razmerah pa je mogoče ta sestanek opraviti tudi po telefonu ali virtualno preko računalnika. Na prvem sestanku vam bo agent predstavil vse informacije glede nepremičnine, tako vsebinske, kot tudi pravno stanje nepremičnine in vam posredoval potrebne dokumente, kot na primer izpis iz zemljiške knjige, lokacijsko informacijo, če nepremičnina že stoji, pa tlorise, uporabno dovoljenje, gradbeno dovoljenje ipd. Razložil vam bo tudi, kako poteka nakup nepremičnine, najprej se opravi ogled nepremičnine in usklajevanja z lastnikom, nato pa sledi podpis prodajne pogodbe, predaja pogodbe na FURS in odmera davka, končno pa sledi primopredaja in vpis nepremičnine v zemljiško knjigo. Agent vam bo pokazal tudi fotografije in/ali posnetke nepremičnine.

V kolikor vas bo predstavljena nepremičnina zanimala, se boste lahko z agentom dogovorili tudi za ogled nepremičnine v živo. Na ogledu nepremičnine se, v kolikor gre za zemljišče, pregledajo vse meje in vse ostale karakteristike, kot na primer osončenost, dostopi, komunalni vodi, glede na razpoložljive podatke. V kolikor ste prišli na ogled stanovanja, pa tloris nepremičnine, posamezni prostori, način ogrevanja in ostale morebitne lastnosti, ki vas bodo zanimale. V času epidemije je potrebno termin ogleda prilagoditi glede na trenutne ukrepe glede delovanja nepremičninskega posredovanja. Pri ogledu pa je potrebno upoštevati vse potrebne ukrepe vlade, kot na primer spoštovati varnostno razdaljo, uporabljati masko, razkuževati roke.

Ko se odločite, da je ogledana nepremičnina primerna za vas, sledi nakup nepremičnine. Agentu podate ponudbo za ogledano nepremičnino in se dogovorite za morebiten sestanek z lastnikom nepremičnine. Sledi priprava osnutka prodajne pogodbe, ki jo nato prejmete kar preko e-pošte. Sledi usklajevanje med lastnikom in kupcem nepremičnine glede pogodbe in ko se to zaključi, podpis prodajne pogodbe.  Usklajevanje vodi nepremičninski agent in lahko poteka preko telefona ali računalnika. Usklajena pogodbe se posreduje na podpis tako kupcu, kot tudi prodajalcu nepremičnine. Sledi podpis pogodbe in ko nepremičninski agent prejme izvod podpisane pogodbe, ta uredi vse nadaljne korake. Najprej posreduje pogodbo na FURS za prijavo davka, nato po potrebi sledi notarska overitev in vse ostale specifike, ki sodijo k prodaji določene nepremičnine. Vse te korake vodi in izvaja nepremičninski agent.

Ko je prodajna pogodba podpisana in stopi v veljavo, sledi primopredaja nepremičnine, ki se ponovno odvija v živo. Na primoredaji vam nepremičninski agent preda ključe nepremičnine in odgovori na morebitna zadnja vprašanja glede nepremičnine.

Nato je proces prodaje nepremičnine zaključen, vi pa postanete veseli uporabnik nove nepremičnine.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Vrstne hiše Brinje - Grosuplje

07.05.2021

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

2

Dvojček v Šentjakobu

11.12.2020

Ljubljana - Bežigrad, Šentjakob

35

Zemljišče z urejenim gradbenim dovoljenjem v Izoli

26.09.2019

Koper, Koper