Javna dražba nepremičnin

Objavljeno: 15.12.2016

Nakup ali prodaja nepremičnine, Nakup ali prodaja hiše

Nakup premičnine na javni dražbi je lahko zelo zanimiv, še posebej v primeru, ko se nepremičnina proda pod njeno tržno vrednostjo. Prav zaradi mamljivih izklicnih cen previdnost pri sodelovanju na dražbi ni odveč.

V zadnjem času je ponudba raznih nepremičnin na javni dražbi zaradi neodplačanih posojil res velika. Na dražbah se običajno prodajajo zasežene nepremičnine, ki jih upnik skuša prodati po najvišji ceni in z denarjem poplačati dolg, ki ga ima do posojilojemalca. Če je dražiteljev več, potem se lahko cena dvigne visoko, tudi preko dejanske tržne vrednosti, če pa je dražitelj le eden, pa se prodaja izvede po izklicni ceni.

Javne dražbe v okviru stečajnih postopkov lahko najdemo na spletni strani Ajpes, razpisane javne dražbe v okviru izvršilnih postopkov pa na oglasnih deskah in spletnih straneh sodišč. V pomoč pri iskanju nepremičnin, ki se prodajajo na javnih dražbah so nam tudi različni spletni portali, na katerih lahko do podatkov dostopamo bolj poenostavljeno z različnimi iskalniki.

Prednost nakupa nepremičnine preko javne dražbe je velika možnost, da nepremičnino kupimo ceneje od podobnih nepremičnin na trgu. Pri sodelovanju na dražbi pa je dobro imeti vsaj nekaj izkušenj, ali pa se posvetovati s strokovnjakom. Potrebno si je tudi dobro ogledati nepremičnino in se seznaniti z njenimi prednostmi in slabostmi, preučiti ponudbo podobnih nepremičnin ter si nastaviti ceno pri kateri bomo odstopili, saj nas lahko tekmovalnost kar hitro zavede.


Kako se oblikuje prodajna cena nepremičnine na dražbi?

Pri prodaji nepremičnine v okviru izvršilnih postopkov je osnova za določanje cene nepremičnine cenitev sodnega cenilca. Če na prvi dražbi nepremičnina ni prodana je potrebno prirediti drugo dražbo. Na prvi dražbi nepremičnina ne more biti prodana za manj kot 70% ocenjene vrednosti. Če je prva dražba neuspešna, se najprej čez 30 dni dražba ponovi. Na drugi dražbi lahko cena nepremičnine pade za največ 50%.

Tudi pri prodajah v okviru stečajnih postopkov je osnova za določanje cene nepremičnine cenitev sodnega cenilca, le da pri stečajnih postopkih ni pravila, kakšne bodo izhodiščne cene glede na ocenjeno vrednost, prav tako ni pravila, koliko postopkov prodaje se bo odvilo v primeru neuspešnih predhodnih prodaj.

Če želimo sodelovati pri dražbi moramo plačati varščino, ki se ponavadi giblje okoli 10% izklicne cene. V primeru, da na dražbi ponudimo najvišjo ceno in nepremičnino s tem odkupimo se varščina všteje v kupnino, v nasprotnem primeru se nam v celoti vrne. V primeru, ko plačamo varščino in zmagamo na dražbi a kasneje stanovanja ne kupimo varščino v celoti izgubimo.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Dvostanovanjska hiša Črna vas

21.06.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

3

Enota dvojčka na Ilovškem štradonu

29.06.2021

Ljubljana - Vič, Galjevica

2

Zemljišče z urejenim gradbenim dovoljenjem v Izoli

26.09.2019

Koper, Koper