Kaj je služnost?

Objavljeno: 27.10.2016

Načrtovanje hiše, Zakonodaja

Služnostna pravica je stvarna pravica, ki jo ima nekdo na tuji stvari. Pri gradnji se pogosto srečamo s služnostno pravico, pri gradnji komunalnih vodov ali cestnih priključkov, kadar te gradimo po tujem zemljišču.

Služnost je lahko tako osebna, kot tudi stvarna. Kadar gre za osebno služnost, se ta nanaša na določenega upravičenca, zato ta ni prenosljiva. Tako poznamo rabo, užitek ali pa služnost stanovanja.
Prav tako pa poznamo služnostno pravico, ki je stvarna, je vpisana na določeno zemljišče in se ta prenese, ko se lastnik zamenja. Tako služnost pogosto srečamo, ko moramo koristiti tujo parcelo v korist zemljišča, ki ga imamo v lasti, na primer, moramo po tuji parceli urediti dostop.
Poznamo tako pozitivno, kot tudi negativno stvarno služnost. Za pozitivno gre takrat, ko gre za izvrševanje dejanj na tuji, služeči parceli, za negativno služnost pa takrat, ko zahtevamo od lastnika parcele, oziroma služečega zemljišča opustite določenih ravnanj.

Kdaj moramo pri gradnji skleniti služnost?

Postali smo lastnik novega zemljišča in želimo pridobiti gradbeno dovoljenje. V glavi že imamo zamisel, kako bi naj zgledala naša nova hiša, nismo pa še razmislili, kako bo potekal električni ali vodovodni priključek. Ker na zemljišču ni električne omarice, moramo elektriko speljati preko parcele soseda do javnega električnega voda. V tem primeru moramo s sosedmo skleniti služnostno pogodbo in služnost vpisati na njegovo zemljišče, drugače nam upravna enota ne bo izdala gradbenega dovoljenja. Izjemno pomembno je, da vse potrebno služnostne pravice uredimo preden začnemo s snovanjem projekta in preden želimo izrisani projekt vložiti za pridobitev gradbenega dovolejnja.
Pri nakupu parcele, ki nima dostopa do javne ceste, moramo biti previdni, da ima sosedova parcela, čes katero bo speljan cestni priključek, vpisano služnost v našo korist. Namreč, če se sosed ne strinja s potekom priključka čez njegovo cesto, ne bomo mogli pridobiti dovoljenja za granjo.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Stanovanjske hiše Gabrje

24.06.2022

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

1

Dve dvostanovanjski hiši Črna vas

12.10.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

26

Enota dvojčka na Ilovškem štradonu

29.06.2021

Ljubljana - Vič, Galjevica

12