Nepremičnine in koronavirus, kakšen je njegov vpliv?

Objavljeno: 21.12.2020

Nakup ali prodaja nepremičnine, Nakup ali prodaja hiše

Vsakdan v letu 2020 je precej drugačen, kot je bil ta v prejšnjih letih. Koronavirus je precej spremenil vsakdan, naše življenje in vplival na vsa področja našega delovanja, tudi na nepremičninski trg. Vsi se sprašujemo kakšen bo vpliv recentne epidemije na gospodarstvo v prihodnosti in kaj se bo zgodilo s trgom nepremičnin. Nekateri so mnenja, da bodo cene nepremičninam padle, spet drugi pa trdijo, da bodo te ostale nespremenjene.

Vpliv epidemije na trg nepremičnin in število izvedenih poslov se že kaže  v analizah prodanih nepremičnin v prvi polovici leta 2020. Pri izvedenih poslih nepremičnin se kaže velik upad prodaje v času prvega vala epidemije, kar je vplivalo na poslabšanje statistike prodanih nepremičnin v letu 2020 v primerjavi s preteklimi leti. Če pogledamo številke, v zadnjih petih letih je bilo največ izvedenih poslov na nepremičninskem trgu v prvem polletju leta 2017, to je 19.000, najmanj pa v prvem polletju 2020, to je 13.000, razlika med letom 2017 in letom 2020 je kar za 32%. Če merimo število prodanih nepremičnin v vsoti zneska vseh prodanih nepremičnin je bilo najboljše prvo polletje leta 2019 in najslabše prvo polletje leta 2020, gledano za preteklih pet let, razlika je bila kar za 36%. Takšen upad v prodaji nepremičnin lahko pripišemo epidemiji v letošnjem marcu, ko so se posli nepremičnin povsem ustavili.

Prvi problem je, da so v času epidemije bili prepovedani fizični ogledi nepremičnin z odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev. Ogledi nepremičnin so se sicer še vedno lahko odvijali preko video klicev, kar pa je bilo marsikateri stranki premalo, da bi se odločila za nakup nepremičnine. Zmanjšano število ogledov nepremičnin je tako rezultiralo v zmanjšano prodajo. Tako je epidemija vplivala na zmanjšano število ogledov, negativno pa je vplivala tudi na odločitev kupcev nepremičnin o investiranju. Zaradi negotovosti situacije so se marsikatere stranke, tako fizične stranke, kot tudi investitorji, ki gradijo nepremičnine za trg, odločile preložiti odločitev o investiranju v nepremičnine na obdobje za ''koronavirus'' krizo. Fizične stranke postajajo negotove v smislu najemanja kreditov in prepričanja o obdržanju službe. Celo marsikatero gospodinjstvo se je, zaradi negotovosti, odločilo zmanjšati vsakodnevne stroške. Tudi investitorji v nepremičnine so postali bolj preračunljivi, marsikdo je zamrznil investicijo za odbodbje po epidemiji.

Zanimivo pa je dejstvo, da cene nepremičnin v letu 2020 niso upadle, celo nasprotno, te so se celo povišale. Če so v zadnjih treh letih cene rabljenih stanovanj dosegale najnižjo ceno v začetku leta 2018, to je 1.740 eur/m2 (velja za celotno Slovenijo), so cene rabljenih stanovanj v začetku leta 2020 dosegale najvišjo ceno, to je kar 1.920 eur/m2. Torej, cena rabljenih stanovanj je v treh letih poskočila kar za 10%. Poskok v ceni gre najverjetneje pripisati dejstvu, da so se v obdobju po epidemiji v letošnjem letu prodajale pretežno dražje nepremičnine, saj so si tisti z več denarja upali bolj tvegati.

Trenutna epidemija bo zagotovo drastično vplivala na področje gospodarstva, kot tudi na trg nepremičnin. Leto 2020 bo nasplošno 'leno' leto, kar se tiče investicij, tako na splošno, kot tudi v nepremičnine, kar bo zagotovo pustilo dolgoročne posledice. Najverjetneje epidemiji sledi gospodarska kriza, tudi na trgu nepremičnin nekateri napovedujejo zmanjšano število prodaj nepremičnin in znižanje cen. Po drugi strani pa se ne pričakuje večjega zloma nepremičninskega trga, kot se je zgodilo pri zadnji gospodarski krizi. Vse napovedi pa so seveda špekulativne, šele čas bo pokazal, kaj se bo zares dogajalo na nepremičninskem trgu.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Trisobno stanovanje v Šentjakobu C

07.02.2024

Ljubljana - Bežigrad, Šentjakob

Gradbena parcela s hišo Kozarje 4

17.10.2022

Ljubljana - Vič, LJ-Vič

Trisobno stanovanje na Brdu za najem

19.10.2023

Ljubljana - Vič, Brdo

1