Kdaj je pravi trenutek za nakup nepremičnine?

Objavljeno: 13.08.2020

Nakup ali prodaja nepremičnine, Nakup ali prodaja hiše

Nakup nepremičnine je bogata izkušnja. Tako finančno kot emocionalno je to zelo velik zalogaj. Skrbi nas, proučiti želimo vse možnosti, imeti pod nadzorom čim več dejavnikov in imeti občutek, da smo v danem trenutku izbrali najboljšo opcijo po najboljši ceni.

Zaradi objektivnih dejstev, še bolj pa zaradi naših notranjih prepričanj, predstavlja proces kupovanja nepremičnine velik stres. Kot dodatni stresor se je nenadno pojavil tudi izbruh virusa COVID-19, ki je prerastel v svetovno pandemijo in kupcem in prodajalcem še dodatno otežil proces. Uveljavljeni strokovnjaki sedaj svarijo pred gospodarsko krizo, ki bo sledila zdravstveni krizi in bo imela negativne posledice tudi v drugih transferjih. Se bodo kot posledica tega nepremičnine res pocenile za 10, 15, ali celo 30 %? Prvi val virusa je minil, poglejmo, kako je to vplivalo na nepremičninski trg.  Kje so cene, kakšna je ponudba in kakšno povpraševanje?

Ugibanja in projekcije so se povsem razumljivo naslanjale na izkušnjah prejšnje krize, ki je v svojem bistvu bila precej drugačna. Cel svet se ni ustavil zaradi krize v gospodrarstvu, ustavil se je zaradi preprečevanja zloma zdravstva. In tudi posledice so nove, drugačne. Predvsem se je izkazala pravilna ugotovitev, da je gospodarstvo v dobrem stanju, manj zadolženo kot pred krizo 2008. Predvsem pa je bistveno manj lastnikov nepremičnin, ki morajo te nepremičnine nujno prodati. Tudi nepremičnine, katere so se oddajale kratkoročno, torej turistom, so bile lastnikom druga ali tretja nepremičnina. In te nepremičnine se sedaj oddajajo kot običajne nepremičnine za nekoliko nižjo najemnino. Prav tako ni več pritiska bank z velikim številom pravkar zgrajenih stanovanj, katere bi bilo potrebno nujno prodati.

In to potrjuje tudi statistika. Cene stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji so bile v prvem četrtletju letos povprečno za 1,1 odstotka višje kot v predhodnem četrtletju in za 5,5 odstotka višje kot v enakem obdobju lani. Promet je bil nižji, število prodaj rabljenih nepremičnin je bilo najnižje v zadnjih petih letih, poroča STA. Cene novih stanovanjskih nepremičnin (novih stanovanj in novih družinskih hiš skupaj) so bile v prvem četrtletju 2020 v povprečju za 0,1 odstotka višje kot v prejšnjem četrtletju, pri čemer so bile cene novih stanovanj višje za 0,4 odstotka, cene novih družinskih hiš pa so se (po rasti v prejšnjem četrtletju za 5,0 odstotka) znižale, in sicer za 0,9 odstotka. Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin, rabljenih stanovanj in hiš skupaj, so se na ravni celotne Slovenije v prvem četrtletju 2020 v primerjavi s prejšnjim četrtletjem v povprečju zvišale, skupaj in ločeno: skupaj so se zvišale povprečno za 1,2 odstotka; cene rabljenih stanovanj so se zvišale za 1,4 odstotka, cene rabljenih družinski hiš pa za 0,7 odstotka.

Torej, kupiti ali ne kupiti nepremičnine? Je pravi čas, še počakati ali je pravi čas že zamujen? Ne glede na čas, smo v krizi ali v vzponu - Čas je vedno pravi, ko se človek odloči za nakup. Torej ni toliko pomembno, v katerem delu cikla smo, pomembna je osebna potreba in zmožnost kupca za nakup nepremičnine. Če mlad par stanuje v eno ali dvosobnem stanovanju, je lahko najemnina celo višja, kot bi bil obrok kredita. Danes sicer mladi statistično ne razmišljajo tako o lastni nepremičnini, kot njihovi starši in jim lastništvo nepremičnine ne predstavlja osnovne potrebe.

Kupcem se priporoča, da začnejo iskati nepremičnino, šele ko so zares odločeni, kdaj, kaj in kje želijo. Zelo pogosto se namreč zgodi, da so si ogledali nepremičnino, ki popolnoma ustreza njihovim kriterijem, pa se zanjo niso odločili, ker preprosto še niso bili pripravljeni.

Kupec je postavljen pred novo dilemo - bo vse opravil sam ali pa proces nakupa zaupal strokovnjaku? Prebrskati za primernimi nepremičninami na spletu res ni nobena umetnost, kot tudi ne dogovor za ogled. Kljub temu, da pridobi dovolj informacij, je dejstvo, da večina kupcev nima poglobljenega znanja katere informacije jim morda manjkajo, kako jih preveriti v javno dostopnih bazah podatkov, ne preverijo podrobnosti in zahtevane dokumentacije za prenos lastništva. Na spletu se najde veliko nasvetov in namigov za uspešen nakup, ki pa niso vedno primerni za vsako nepremičnino. Moramo se zavedati, da je vsaka nepremičnina edinstvena, ima svojo zgodovino gradnje, sprememb in adaptacij. Skozi čas se je glede na potrebe spreminjala tudi zakonodaja, kar je bilo v preteklosti običajno, je danes nedopustno. In to lahko pomeni, da bo kupec imel težave pri nakupu ali kasneje pri uporabi. Žal so v javni evidenci tudi neskladne gradnje, kar je širok pojem. Lahko gre za manjše odstopanje od gradbenega dovoljenja, lahko pa gre za črno gradnjo, ki jo bo po nakupu zelo težko ali celo nemogoče legalizirati.

Celoten proces lahko kot kupec opravite sami, ali pa postopek zaupate strokovnjaku, kateri se s tem dnevno sooča. Nepremičninski posrednik vam bo lahko svetoval in vas spremljal skozi nakup nepremičnine. Če najdete pravega človeka , ki mu lahko zaupate in nanj preložite del skrbi in stresa, si naredite veliko uslugo. Pri izbiri pravega pa je dobro upoštevati nekaj smernic. Predvsem si vzemite dovolj časa za izbiro. Bodite pozorni na kvalifikacije, nato pa prisluhnite, kako se počutite z njim oziroma njo. Bodite zahtevni. Vprašajte, iščite pojasnila. Pričakovati je, da se boste med procesom srečali z vrsto nejasnosti, zato je zelo pomembno, da svojega posrednika vprašate kar koli in dobite razumljiv odgovor. Preverite njegovo odzivnost, kajti neodzivnost je v stresnih situacijah zelo obremenjujoča. Ker bodo pri nakupu nepremičnine potrebna pogajanja, je pomembno, da je posrednik dovolj komunikativen in odločen. V tej situaciji bo čustveno manj obremenjen in zato verjetno boljši pogajalec. Zaupanje v pozitiven razplet dogodkov in pozitivna čustva bodo lajšali naporne odločitve.

Preden izberete posrednika, se prepričajte o njegovih referencah. Jasno mu predstavite svojo situacijo. Razložite mu svoje možnosti in pričakovanja. Predstavite finančni okvir in si zadajte zgornjo mejo. Pomnite – vedno bodo na trgu mikavnejše ponudbe, če bi le imeli še nekaj tisočakov več. Razložite mu svoje želje in življenjski slog. Agent vam bo lahko pomagal, če bo poznal vaše potrebe. Zato je pomembno, da si vzamete čas za pogovor. Upoštevajte svojo vizijo prihodnosti. Nepremičnino kupujete za daljši čas, zato ni dovlj, da ustreza samo vaši sedanji situaciji. . Zaupanje in osebno ujemanje med naročnikom in posrednikom sta ključna za uspešen nakup in dobro izkušnjo. Z malo poguma in prave pomoči imate dobre možnosti, da boste hitro in brez večjih skrbi prišli do ustrezne, morda celo sanjske nepremičnine.   

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Dvostanovanjska hiša Črna vas

21.06.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

3

Zemljišče z urejenim gradbenim dovoljenjem v Izoli

26.09.2019

Koper, Koper

Vrstne hiše Brinje - Grosuplje

07.05.2021

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica