Razmere na trgu nepremičnin

Objavljeno: 04.06.2020

Nakup ali prodaja nepremičnine, Nakup ali prodaja hiše

Po novem letu je bil nepremičninski trg v pričakovanju višjih cen nepremičnin. Padali so rekordi in podrlo se je razmerje med novogradnjami in starimi nepremičninami, predvsem stanovanji. Zaradi velikega povpraševanja in trenda rasti, so se cene stanovanj v centru Ljubljane oblikovale samo še na pričakovanih dobičkih iz naslova kratkoročnega oddajanja.

Praktično brez opozorila in povsem nepričakovano smo za začetkom leta postali žrtev pandemije COVID 19, ko je zdravstveni krizi sledila tudi gospodarska, katere škodo in posledice bomo dodobra začutili šele na daljši rok. V zadnji finančni krizi leta 2008 je imel trg nekoliko časovno več prostora prilagoditve na nastalo situacijo. Jože P. Damjan je lepo opisal situacijo kot edinstveno v zgodovini, saj sta se hkrati drastično zmanjšala ponudba in povpraševanje tako v gospodarstvu, kot tudi na trgu nepremičnin. Po portalih se večinoma obnavljajo obstoječi oglasi, nove ponudbe je le za vzorec.

Na spletu se vrstijo webinarji, kjer predstavniki različnih strok poizkusijo razložiti situacijo in predvideti gibanje cen nepremičnin v obdobju krize ter po sproščanju prepovedi osebnih stikov in prostega gibanja. Nepremičninski trg je ta ukrep močno prizadel, saj nakup nepremičnina spada v kategorijo luksuznih dobrin. In pri tem nakupu kupec še vedno zahteva osebni pristop, celovite informacije in vodenje po nakupu do primopredaje.

Cene nepremičnin se glede na nastalo situacijo, katere posledice se bodo pokazale šele čez nekaj časa, lahko gibljejo zelo nepredvidljivo. Po napovedih bi se lahko cene nepremičnin zmanjšale za 2,5% do 15% ob pogojih hitrega okrevanja gospodarstva, oziroma vse do 25 ali celo 30% ob počasnejšem izhodu iz krize. Za planiranje nakupa ali prodaje nepremičnin je to prevelik razpon s preveč neznankami, čeprav je mnenje stroke enotno-cene nepremičnin bodo padale.

Zato razmišljamo, kaj lahko v tem danem trenutku storimo in kako se pripraviti na potek dogodkov. Ker se pri prodaji nepremičnine srečata prodajalec in kupec, je potrebno zgodbo osvetliti z obeh strani.

Prodajalci so sedaj v dvomih, ali nadaljevati s prodajo. Bodo več izgubili s takojšnjo prodajo ali s čakanjem? Se bodo nepremičnine res toliko pocenile, ali pa to trdijo kupci, ki si želijo le poceni nakupa. Osnovno pravilo tako prodaje in nakupa je enostavno. Če v kratkem obdobju prodaš eno in kupiš drugo nepremičnino, ne boš nič izgubil.

Kupci želijo čim nižje cene in ugoden nakup. V trenutni situaciji nihče ne ve, kdaj bodo cene nepremičnin dosegle dno. Kaj lahko se zgodi, da med čakanjem zamudimo priložnost kupiti zase najbolj primerno nepremičnino. V tem letu bo najbolj padla cena hišam iz časa samogradnje. Večina teh hiš je bila zgrajena brez strokovnega nadzora in primernih materialov. So velike, z neprimerno razporeditvijo prostorov in tako posledično manj ugodne sedanjim bivalnim potrebam in željam kupcev, poleg tega so energetsko bolj potratne. V večini primerov generalna sanacija ni finančno smiselna, saj je draga in premalo učinkovita glede na vložek. Običajno taka nepremičnina stoji na veliki parceli, ki je za eno hišo neproporcionalno velika, za dve pa premajhna. V tem primeru nepremičnina s pripadajočim zemljiščem ni ugodna niti za investitorje.

V osnovi sta prodaja ali nakup nepremičnine še smiselna in dobra odločitev v vseh obdobjih. Bistven je razmislek o potrebah in pričakovanjih kupca ter možnostih preureditve nepremičnine po lastnih željah. In pri tem vam lahko pomagamo s strokovnim znanjem s področja arhitekture in nepremičninskega posredovanja. Po opredelitvi vaših potreb in pričakovanj bomo za vas našli primerno nepremičnino ter svetovali pri izgradnji ali rekonstrukciji obstoječe nepremičnine.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Moderna stanovanja v okolici Ljubljane

22.07.2019

Ljubljana - Šiška, LJ-Šiška

14

Dvostanovanjska hiša Vižmarje

17.03.2016

Ljubljana - Šiška, LJ-Šiška

31

Zemljišče z urejenim gradbenim dovoljenjem v Izoli

26.09.2019

Koper, Koper