Kakšna je vrednost vaše nepremičnine

Objavljeno: 09.10.2019

Načrtovanje hiše, Zakonodaja

Na portalu množičnega vrednotenja si lahko ogledate predlog modelov vrednotenja in poskusno izračunane vrednosti nepremičnin, kar pomeni da lahko preverite, koliko bi po novem stala vaša nepremičnina.

Lastniki nepremičnin lahko na portalu množičnega vrednotenja nepremičnin pregledajo predlog modelov vrednotenja nepremičnin in preverijo vrednost njihove nepremičnine. Nove vrednosti nepremičnin se bodo še posebej razveselili lastniki, ki so mnenja, da je bila po prejšnjem modelu vrednotenja njihova nepremičnina ocenjena prenizko. Dejstvo je, da se je vrednost vseh nepremičnin v Sloveniji od leta 2017 do danes dvignila s 123 milijard na 160 milijard evrov. Tako lahko nekateri lastniki nepremičnin pričakujejo tudi od 20 do celo 40 odstotkov višjo oceno nepremičnine glede na stare modele vrednotenja.


Čemu služi sistem množičnega vrednotenja nepremičnin?

Sistem množičnega vrednotenja nepremičnin je v glavnem razvit z namenom uvedbe sodobnega davka na nepremičnine, ki bo temeljil na njihovi tržni vrednosti. Sistem ocenjevanja določajo pravila, ki se lahko uporabijo za ocenjevanje vrednosti posamezne nepremičnine, obenem pa omogoča določanje vrednosti velike mase nepremičnin naenkrat.


Kaj lahko storite, če se z ocenjeno vrednostjo ne strinjate?

Po zakonu bo javna razgrnitev novih modelov vrednotenja in poskusnih izračunov trajala 30 dni, po javni razgrnitvi pa imajo lastniki nepremičnin še 15 dni časa za podajo mnenj, pripomb in predlogov. Skupno bo torej na voljo 45 dni v katerih bodo na GURS-u in občinah sprejemali pripombe in predloge za spremembe. Do smiselnosti pripomb se bodo najprej opredelili na občini in jih posredovali na geodetsko upravo, tam pa bodo upravičene pripombe upoštevali in popravili predloge modelov. Vlada mora do konca marca 2020 potrditi končni predlog modelov, na podlagi katerih bodo nepremičninam določene posplošene vrednosti.

Datum s katerim bodo vrednosti nepremičnin določene na novo je 1. april 2020, lastniki pa bodo pisno obveščeno o vrednosti njihovih nepremičnin. Takrat bodo lahko tudi začeli postopke za uveljavljenje posebnih okoliščin za posamezno nepremičnino, kot je na primer izredno slaba mikrolokacija, zelo poškodovana stavba ali izredno slaba kakovost stavbe. V zvezi z zakonom o množičnem vrednotenju bo spremenjen tudi zakon o evidentiranju nepremičnin, predvideno je podaljšanje obstoječe ureditve vodenja podatkov o dejanski rabi zemljišč v zemljiškem katastru do 31. marca 2020.


Lahko po novem vrednotenju nepremičnin pričakujemo tudi nov nepremičninski davek?

Sistem množičnega vrednotenja je bil prenovljen z novim zakonom, ki je začel veljati januarja lani. Novi zakon med drugim opredeljuje sistem vrednotenja. Posplošene vrednosti nepremičnin lahko služijo različnim namenom. Eden od njih je uporaba vrednosti nepremičnin za potrebe obdavčevanja, za katerega pa na ministrstvu za finance še pripravljajo pravne podlage.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Dvostanovanjska hiša Vižmarje

17.03.2016

Ljubljana - Šiška, LJ-Šiška

27

Studenci Sunset Elite Maribor

28.12.2016

Maribor, Studenci

16

Stanovanjski dvojček

18.03.2019

Koper, Koper

1