Kako do stanovanja v Sloveniji?

Objavljeno: 05.08.2015

Nakup ali prodaja nepremičnine, Nakup ali prodaja hiše

Vam je dovolj seljenja iz stanovanja v stanovanje, ne želite biti več najemnik? Želite stanovanje v lasti? To je pogosta želja vseh mladih Slovencev, ki premnogokrat predstavlja problem. Pa si poglejmo, kako lahko v Sloveniji dostopamo do svojega sta

Prva možnost je, da na trgu kupimo stanovanje ali drugo obliko nepremičnine. Če imamo denar in nam ni pomembno, da je nepremičnina prilagojena našim potrebam, je to najlažja možnost pridobitve nepremičnine. Imajo pa stanovanja na trgu tudi veliko problemov. Prepogosto je kvaliteta stanovanj na trgu izjemno slaba, kar nekje 1/3 stanovanj v Sloveniji je namreč neustreznih, kar navaja tudi Ministrstvo za infrastrukturo in prostor, v spremljajočem gradivu k osnutku Nacionalnega stanovanjskega programa. Slaba je tako kvaliteta izgradnje, kot tudi kvaliteta prostorske zasnove, oziroma razporeditve prostorov, mnoga pa imajo tudi neustrezen sanitarni standard.
Drug problem nepremičnin na trgu pa je cena, ki je še posebej visoka v prestolnici. Nepremičnine zgrajene za trg so drage zaradi večih razlogov, prvi problem so visoke cene parcel, predvsem pred letom 2008, ki so povišale končno ceno stanovanj, hiš, dvojčkov, itd. Drugi razlog za visoko ceno zgrajenih nepremičnin na trgu pa je, da so bile nepremičnine grajene za trg in ne za končnega uporabnika. Tako je moral investitor prevzeti veliko stopnjo tveganja, saj je bila možnost, da se stanovanja ne bodo prodala velika. Seveda pa imajo pri tem investitorji tudi visoke profite.
Nenazadnje pa nepremičnine na trgu niso prilagojene našim življenskim potrebam, ampak so narejene za generičnega uporabnika.

Druga možnost, da si zagotovimo lastno stanovanje je, da si tega zgradimo sami, v lastni režiji. Tako nastane večina slovenskih domov, enodružinskih hiš. Za indvidualno gradnjo seveda potrebujemo veliko denarja, saj ta ni poceni. Npr. za 150 m2 veliko hišo na obrobju prestolnice boste v najboljšem primeru odšteli 250.000 eur. Prav tako je problematično oceniti stroške gradnje v naprej, saj je najprej potrebno narediti detajlne načrte objekta in pripraviti vso dokumentacijo, da lahko ocenimo končni strošek gradnje. Gradnja v lastni režiji pa je seveda tudi časovno zamudna, saj ste organizator procesa vi sami.

Če ustrezamo merilom Stanovanjskega sklada, nam tudi oni lahko pomagajo do stanovanja. V tem primeru moramo ustrezati njihovim strogim kriterijem in se prebiti skozi dolge čakalne vrste. Na koncu pa rezultat ni tako všečen, saj tudi stanovanja Stanovanjskega sklada niso poceni.

Nenazadnje imamo možnost povezave z drugimi potencialnimi graditelji v kooperativo, ki pa je v Slovenskem prostoru dandanes skoraj nepoznana. V Slovenski zakonodaji ta načina zagotavljanja stanovanj ostaja enak kot v času socializma in tako neprilagojen na današnje razmere.

Vse posgosteje pa se pojavljajo skupine ljudi, ki se povezujejo in skupaj ter s pomočjo arhitekta, gradijo svoje domovanje. To je zagotovo najbolj ugoden način pridobitve stanovanja, hiše ali dvojčka, saj se stroški zemljišča in gradnje tako delijo, prav tako ste v tem primeru tudi investitor in se tako cena zniža za višino profita ter kredita investitorja za trg. Hkrati pa imate nadzor nad kvaliteto stanovanja, ki je prav tako zgrajeno po meri uporabnika.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Hiša in parcela Dolgo Brdo

03.05.2022

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

5

Enota dvojčka na Ilovškem štradonu

29.06.2021

Ljubljana - Vič, Galjevica

12

Stanovanjske hiše Gabrje

24.06.2022

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

1