Različne faze gradnje

Objavljeno: 30.07.2015

Gradnja hiše, Potek in način gradnje

Cena gradnje se spreminja od objekta do objekta, na ceno vpliva tip konstrukcije, kompleksnost konstrukcije in inštalacij, zhatvenost detajlov, kvaliteta materialov, velikost objekta, ipd.

Ohranja pa se razmerje stroškov med različnimi fazami, ki jih lahko določimo v deležih. Gradnja je vedno razdeljena na več gradbenih faz, znotraj njih pa so opredeljena posamezna izvajalska dela.

Prva gradbena faza se začne, ko imamo urejenno projektno dokumentacijo, pridobljeno gradbeno dovoljenje in projekt za izvedbo. V to fazo spadajo začetna gradbena dela, se spravi ureditev zemljišča za gradnjo in postavitev gradbišča. Sem pa spadata tudi zakoličba, izkop in temeljenje. Strošek prve gradbene faze, zemeljskih del in temeljenja, ni visok, ta predstavlja nekje 3% vrednosti celotne gradnje.
Za prvo gradbeno fazo sledita druga in tretja gradbena faza, ta zajema postavitev vse konstrukcije. Sem spada postavitev konstrukcije etaž, zidov, plošč, stebrov, nosilcev, in mansarde ter strešne konstrukcije. Tretja gradbena faza zajema tudi izvedbo kritine in ostala dela na strehi. Druga in tretja gradbena faza skupaj predstavljata med 40 in 45 % vrednosti gradnje. Največji del stroška teh faz je postavitev konstrukcije.
Najvišji strošek gradnje pa predstavlja četrta in peta gradbena faza, to je okrog 55% stroška gradnje. Četrta in peta gradbena faza zajemta izvedbo inštalacij, vgradnjo oken in vrat, izvedbo fasade, tlakov in vseh zaključnih slojev. Visok izdatek v četrti gradbeni fazi predstavljajo nštalacije, to je okrog 10%.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Vrstne hiše Brinje - Grosuplje

07.05.2021

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

2

Dvostanovanjska hiša Črna vas

21.06.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

3

Enota dvojčka na Ilovškem štradonu

29.06.2021

Ljubljana - Vič, Galjevica

2