Talno gretje, cena, prednosti in slabosti

Objavljeno: 19.12.2017

Gradnja hiše, Potek in način gradnje

Talno gretje je eno izmed najstarejših poznanih sistemov centralnega ogrevanja prostorov, ki so ga v nekoliko drugačni obliki poznali že v starih rimskih časih, kjer so dimne pline speljali po kanalih pod hišo.

O sistemu talnega gretja je bilo že veliko rečenega in napisanega. Ker vsakdo misli, da o tej tematiki ve vse, prihaja tudi do napačnih informacij, ki nam lahko dajo napačno predstavo o delovanju sistema. Talno gretje spada v skupino ploskovnih ogrevanj, kjer najdemo že stensko in stropno ogrevanje. Pri klasični obliki so cevi položene v tla pod območje estriha, tako se toplota prenosnika, ki je v primeru talnega gretja voda, prenaša na talno konstrukcijo, od tod pa na zrak v prostoru s pomočjo konvekcije in sevanja. Pri tleh so tako temperature največje in proti stropu padajo, kar je idealno, saj ni nepotrebnega segrevanja prostora pod stropom.


Prednosti talnega gretja


Talno gretje ima mnogo prednosti pred klasičnimi sistemi ogrevanja, največjo prednost pa boste izkusili sami z uporabo, saj boste na lastni koži občutili udobje, ki ga prinašajo tla na katera lahko stopite tudi bosi, brez neprijetnega občutka hladu.

Kot smo že omenili je prednost temperaturni profil, ki je blizu idealnega. Ker je grelna površina razmeroma velika, je temperatura tal lahko nižja (26 do 28 °C). Če otipamo ogreta tla, dejansko ne čutimo, da so topla, temveč čutimo, da niso hladna. To nam prinaša večje toplotno ugodje, ker so temperature sevanja nižje kot pri ogrevanju z radiatorji. Zaradi ugodnega temperaturnega profila tudi prihranimo, saj ne prekomerno segrevamo zraka nad nami, ki ga ne uporabljamo. Ker nam prostor segreva velika površina s konstantno temperaturo so manjše tudi izgube v primeru zračenja, kar nam stroške še dodatno zmanjša.

Umestitev radiatorjev v sodobne hiše z zasteklitvami po celotni višini je lahko bolj problematična in estetsko moteča, kot si sprva zamišljamo. Talno gretje ima v tem primeru veliko prednost, saj je skrito. Polagamo ga lahko po celotnem tlorisu ne grede na postavitev pohištva, kar nam prihrani prostor in estetske zagate.

Uporabniki boste zaznali še mnoge druge prednosti, kot je manjšo kroženje prahu v prostoru zaradi manj intenzivnega kroženja zraka, velika toplotna vztrajnost, manj suh zrak in drugo.


Slabosti talnega gretja


Sistem ima tudi nekatere negativne lastnosti, ki pa jih lahko s pravilno uporabo obrnemo tudi sebi v prid.

V primeru okvare bomo težje našli lokacijo problema, saj je talno gretje skrito v estrihu. Z dobro izvedbo in pravilno uporabo problem okvare ni pogost, saj estrih cevi tudi ščiti pred mehanskimi okvarami. Sistem se zaradi velike ogrevalne površine in dejstva, da mora za delovanje najprej segreti estrih in talno oblogo slabše odziva na hitre spremembe, zato potrebuje nekaj časa, da segreje prostor. Hitro segretje obirajo tudi talne obloge, ki zavirajo segrevanje, sploh če gre za debelejši parket. Kot ugotovljeno se sistem slabše obnese v prostorih, ki jih uporabljamo občasno in odlično v prostorih, ki jih ogrevamo skozi vso sezono.


Drugi sistemi talnega ogrevanja


Sistem talnega gretja, pri katerem pod estrih položimo cevi po katerem poteka ogrevan prenašalec toplote je klasičen in dober, saj lahko menjamo način ogrevanja prenosnika toplote. Vodo, ki potuje po sistemu talnega ogrevanja lahko ogrevamo na mnogo načinov, najpogostejši so s toplotno črpalko, s plinom, z elektriko, na drva, s sončno energijo i.d.r.

Poznamo pa tudi električno talno ogrevanje, kjer cevi z vodo zamenja sistem z bakrenimi žicami, sistem grelnega kabla, grelne kovinske folije ali sistem aluminijastega grelnega traku.

Prednosti električnega talnega ogrevanja so predvsem nižji začetni stroški izvedbe sistema, preprosta montaža, enostavna regulacija temperature, manjša možnost poškodb in dolga življenjska doba. Takšen sistem je dober za ogrevanje posameznih prostorov, na primer kopalnic, uporablja pa se tudi za ogrevanje celotnih objektov, pri čemer je strošek porabe energije nekoliko višji, kar pa je spet odvisno od toplotne izolativnosti stavbe.

Priporočamo vam, da se pri izbiri talnega gretja obrnete na neodvisnega strokovnjaka, ki z nasvetom ne bo pridobil koristi.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Vrstne hiše Brinje - Grosuplje

07.05.2021

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

11

Hiša in parcela Dolgo Brdo

03.05.2022

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

5

Dve dvostanovanjski hiši Črna vas

12.10.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

26