Cena gradnje hiše 2019

Objavljeno: 12.04.2018

Gradnja hiše, Potek in način gradnje

Če so med krizo stranke gradbenikom brez večjih težav postavljale pogoje in zbijale ceno, je sedaj slika zaradi velikega števila naročil za gradbena dela obratna.

Ugodnejši pogoji financiranja, primanjkovanje novih stanovanj na trgu nepremičnin, gospodarska rast, zaradi katere se viša kupna moč iskalcev stanovanjskih priložnosti, načrtovano črpanje evropskih sredstev. Vse to so razlogi, da so gradbinci zasuti z naročili. Glede na veliko število stanovanjskih in drugih projektov, ki so trenutno v pripravi pa lahko pričakujemo rast naročil tudi v prihodnje.


Rezultat povečanega števila naročil in pomanjkanja ustreznega kadra v gradbeništvu je rast stroškov gradnje, ki so v lanskem četrtletju po šestih letih dosegli rekord.


Kje so razlogi za podražitve?


Ugodnejše financiranje, pomanjkanje stanovanj in večja kupna moč niso edini razlogi za dražitev gradbenih del. Svoje prispeva tudi tudi dražji gradbeni material in višji stroški dela v panogi. Vedno več slovenskih gradbenih družb zaradi višjih donosov posega po delu preko naših meja, kar povzroča še dodatno pomanjkanje delovne sile pri nas, ki je je na našem trgu precej manj kot leta 2008. Leta pomanjkanja dela na gradbenem trgu so namreč terjala porazdelitev delovne sile v druge dejavnosti, zaradi česar trenutno delovne sile primanjkuje. Trenutno pa ne smemo zanemariti niti prihajajočih lokalnih volitev, zaradi katerih je bil izveden marsikateri gradbeni projekt, veliko pa jih na izvedbo še čaka.


Kdaj lahko pričakujemo umiritev?


O večjem gradbenem bumu ne moremo govoriti. Dogajanje na gradbenem trgu je pričakovano, glede na večletno sušo v panogi. Razumemo ga lahko tudi kot zniževanje zaostanka za obdobjem od leta 2008 naprej, ko se je gradilo zelo malo. Po pričakovanju izvajalcev in izkušnjah projektantov, ki imajo v tem trenutku polne roke dela, pa lahko zasedenost gradbincev in rast cen gradbenih del pričakujemo tudi v prihodnosti.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Zemljišče z urejenim gradbenim dovoljenjem v Izoli

26.09.2019

Koper, Koper

Dvostanovanjska hiša Črna vas

21.06.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

7

Enota dvojčka na Ilovškem štradonu

29.06.2021

Ljubljana - Vič, Galjevica

5