Zidane hiše, nasveti za gradnjo

Objavljeno: 14.12.2017

Gradnja hiše, Potek in način gradnje

Klasično zidana hiša je med Slovenci še vedno najbolj priljubljena oblika gradnje, tudi zaradi tega, ker lahko investitor sam poskrbi za določena dela ali hišo gradi fazno skozi daljše časovno obdobje.

Klasična gradnja z zidaki je še vedno najbolj priljubljen način gradnje v Sloveniji. V preteklosti je veljalo, da takšne hiše ne morajo dosegati visokih standardov energetske učinkovitosti, danes pa vemo, da to ni res, saj je z vsemi materiali, ki so na voljo za klasično oz. masivno gradnjo mogoče doseči toplotno prehodnost zunanjih sten, ki zadosti standardom tako nizko energetske, kot tudi pasivne gradnje. Pri tem moramo biti pazljivi pri zadostni količini toplotne izolacije in na izvedbo vseh detajlov na predelih, kjer lahko pride do toplotnih mostov. V nadaljevanju ponujamo nekaj nasvetov, ki vam lahko pri gradnji privarčujejo skrbi in denar.


Izberite izkušenega nadzornika in izvajalca z dobrimi referencami


Dejstvo je, da klasična gradnja dopušča več napak, kot montažna, ki se skoraj v celoti izvede v proizvodnem obratu, kar omogoča večji nadzor in sestavo elementov v okolju brez vremenskih vplivov. Napakam pri gradnji se lahko izognemo z izkušenim nadzornikom, ki ga lahko vključimo že v fazi načrtovanja hiše in z dobrim izvajalcem. Zapletom se lahko dodatno izognemo z izbiro izvedbe na ključ in se s tem rešimo izgovorov posameznih izvajalcev, da je napaka posledica dela, ki ga je opravil drug izvajalec. Če se odločate za gradnjo hiše, vam svetujemo, da izvajalca iščete pozimi. Dobra gradbena podjetja imajo že pomladi zasedene termine. Če se za novogradnjo dogovorite pol leta v naprej, se je možno dogovoriti tudi za popust.


Ne nižajte stroškov na račun kakovosti


Naj si gre za ceno izvajalca ali ceno vgrajenih materialov, se nižanje stroškov ne račun kakovosti prej ko slej izkaže za nespametno. Celotni strošek gradnje lahko bolj pocenimo z ukrepi, kot so parcelacija prevelike parcele in prodaja preostanka, ali pa sogradnja z investitorjem s podobnimi željami. Za enostanovanjsko hišo tako v Ljubljani zadostuje parcela veliko 400 m2, za stanovanjski dvojček 250 m2 za vrstne hiše pa 150 m2, razlika v velikosti parcele pa se bo poznala tudi na višini komunalnega prispevka. S sogradnjo so prihranki večji in pametnejši, kot pri vgradnji cenejših materialov.


Temeljna plošča namesto pasovnih temeljev


V preteklosti so se v veliki večini za temeljenje uporabljali pasovni temelji, po možnosti neizolirani, kar je pri energetsko učinkoviti gradnji nesprejemljivo. Boljša rešitev je izvedba temeljne plošče izvedene na ustrezno debelem sloju toplotne izolacije, kar med drugim omogoča akumulacijo toplote v temeljni plošči. Pri pasivni hiši je toplotna izolacija temeljne plošče s spodnje strani nujna, veliko investitorjev pa se zaradi nižjih stroškov odloči za izolacijo temeljne plošče z zgornje strani.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Dvostanovanjska hiša Črna vas

21.06.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

7

Enota dvojčka na Ilovškem štradonu

29.06.2021

Ljubljana - Vič, Galjevica

5

Dvojček v Šentjakobu

11.12.2020

Ljubljana - Bežigrad, Šentjakob

38