V paru do stanovanjskega kredita

Objavljeno: 27.03.2019

Nakup ali prodaja nepremičnine, Nakup ali prodaja hiše

Pravijo, da nič ne poveže partnerske zveze bolj, kot najem dolgoročnega stanovanjskega kredita. Glede na trenutno stanje na trgu nepremičnin je lahko najem posojila s sokreditojemalcem, predvsem za mlade edina opcija, v kateri pa se lahko skriva nemalo pasti.

Nakupa nepremičnine se nemalokrat lotimo skupaj s partnerjem, veliko pa je tudi primerov, ko pri nakupu pomaga še kakšen družinski član. Trenutno stanje na trgu nepremičnin mladim, katerih edini prihodek je le plača, ne omogoča nakupa brez pomoči banke. Kredit banke pa bo lahko višji v kolikor se s  partnerjem združite tudi pri najemu stanovanjskega posojila. V praksi je nemalo primerov, ko partnerja skupaj najameta posojilo, starši pa jim pri tem nudijo poroštvo.


Pasti skupnega kredita in poroštva

S sonajemom kredita  in pomoči porokov, lahko od banke dobite višji znesek in tudi ugodnejše pogoje, tovrstni postopek pa nam lahko v primeru, da življenje ne poteka po zastavljenih ciljih prinese nemalo težav. Pri kreditu v paru boste porok sonajemniku posojila, težave v prihodnosti pa lahko nastanejo tudi v primeru, ko bi želeli najeti dodatni kredit ampak boste zaradi že obstoječih obveznosti do banke kreditno nesposobni. Enemu izmed dolžnikov se lahko zgodi, da izgubi službo, bankrotira, se loči od zakonca, postane invalid ali celo umre. V kolikor sonajemnik kredita dolgov več ne bo mogel odplačevati, to pomeni, da bo banka plačilo zahtevala od poroka. Porok se mora tako zavedati, da za poplačilo jamči z vsem svojim premoženjem, ne samo s svojimi prihodki. Tudi dolžnikova smrt ne prekine obveznosti poroka. Banki tako ni potrebno čakati na sklep sodišča o dedovanju po dolžniku, ampak lahko že prej terja poroka.

Kako se zavarovati?

Sebe in svojega partnerja, ki je tudi vaš porok lahko zavarujete tako, da za isti kredit jamči več porokov. V tem primeru se bo ob neljubem dogodku obveznost

porazdelila med več porokov. Dodatna varovalka je lahko življenjsko zavarovanje prosilcev za primer smrti. V tem primeru bi v primeru smrti enega izmed kreditojemalcev zavarovalnina poplačala obveznosti do banke.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Dvojček v Šentjakobu

11.12.2020

Ljubljana - Bežigrad, Šentjakob

35

Dve dvostanovanjski hiši Črna vas

12.10.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

23

Zemljišče z urejenim gradbenim dovoljenjem v Izoli

26.09.2019

Koper, Koper