Davek na nepremičnine, kaj bo prinesel?

Objavljeno: 26.10.2018

Načrtovanje hiše, Zakonodaja

Davek na nepremičnine bi naj dobili leta 2020. Le ta bi naj odpravil nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, davek na premoženje in pristojbine za vzdrževanje gozdnih cest. In kolikšno obdavčitev lahko pričakujemo?

Kolikšen natančno bo davek na nepremičnine v tem trenutku še ni znano. Je pa finančno ministrstvo objavilo osnutek z analizo možnih stopenj, ki razkriva morebitno vsebino osnutka novega zakona. Če bo razprava med ministrstvom in koalicijo uspešna, bodo predvidoma konec novembra osnutek zakona poslali v javno obravnavo. Predlog zakona bi lahko bil pripravljen do aprila 2019, tako da bi ga lahko DZ sprejel še pred poletnimi počitnicami, finančna uprava RS pa naj bi davek prvič odmerila med letom 2020 za leto 2020. 

Kaj so poudarki novega davka?

Davek bo odvisen predvsem od vrednosti premoženja na podlagi tržne vrednosti nepremičnin, kot jo bo Geodetska uprava Republike Slovenije ovrednotila s sistemom vrednotenja na podlagi lani sprejetega zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin. Davčnih stopenj še ni, je pa znano, da bo davek od nepremičnin ostal izključno prihodek občin. 

Želja ministrstva je zajetje čim širšega kroga nepremičnin, kar bi omogočilo nižje davčne stopnje, to pa pomeni, da bi bile obdavčene tudi nepremičnine države in cerkve, občine pa bodo lahko osnovno stopnjo v določenem odstotku prilagajale. 

Tako bodo lastniki več in več vrednih nepremični plačevali plačevali višji davek, vendar ne zaradi višje stopnje davka, temveč zaradi višje vrednosti nepremičnin. Posamezniki v povprečju ne bodo bolj obremenjeni kot do sedaj, saj davek odpravlja nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, davek na premoženje in pristojbine za vzdrževanje gozdnih cest.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Zemljišče z urejenim gradbenim dovoljenjem v Izoli

26.09.2019

Koper, Koper

Dvojček v Šentjakobu

11.12.2020

Ljubljana - Bežigrad, Šentjakob

35

Moderna stanovanja v okolici Ljubljane

22.07.2019

Ljubljana - Šiška, LJ-Šiška

18