Najem ali nakup nepremičnine?

Objavljeno: 24.05.2018

Nakup ali prodaja nepremičnine, Nakup ali prodaja hiše

Večina je prepričana, da najem nepremičnine pomeni metanje denarja skozi okno, kar ne drži v vseh primerih. Tudi najem ima namreč številne prednosti, tako iz vidika stroškov in fleksibilnosti kot tveganja.

Prej kot slej se vsak, ki se odloči za življenje na svojem sooči z vprašanjem, ki ostaja večna dilema. Bo nepremičnino najel ali pa se bo odločil za nakup? Enoznačnega odgovora na to vprašanje vam na žalost ne moremo ponuditi. Lahko pa vam z izpostavitvijo prednosti in slabosti obeh variant olajšamo odločanje.

Dejstvo je, da bi se marsikdo, če bi bilo možno zavrteti čas nazaj za 20 let odločil za nakup nepremičnine, saj so cene stanovanj od privatizacije družbenih stanovanj do leta 2009 neprestano naraščale. V času krize se je rast ustavila, v zadnjem letu pa smo spet priča velikemu porastu cen nepremičnin, predvsem v središčih večjih mest. Pri odločanju moramo vzeti v zakup tudi višino obrestne mere, ki je v tem trenutku relativno nizka.

Tako nakup kot tudi najem imata svoje prednosti in slabosti, ki pa so odvisne tudi od stila življenja in finančnih zmožnosti posameznika. Pri obeh možnostih pa je treba biti pozoren na določene pasti, ki nas lahko doletijo, če ne pretehtamo svojih razlogov in zmožnosti.

Zakaj nakup?

Najprej se moramo odločiti, iz kakšnih razlogov si želimo kupiti svojo lastno nepremičnino. Je razlog za nakup, da se v Sloveniji nepremičnino kupi, saj to predstavlja pomemben življenjski dosežek, ali pa motivacija prihaja iz želje po ustalitvi na enem mestu in ob enem investiciji, ki se nam lahko obrestuje pozneje v življenju? Najtehtnejši argument za nakup je seveda investicija v prihodnost. Res se boste morali podrediti dolgotrajnemu kreditu, vendar bo nepremičnina na koncu vaša in jo boste lahko prodali ali prepustili otrokom. Ne smemo pozabiti, da je stanovanje in še posebej hiša dobra investicija le, kadar je kvalitetno zasnovana in postavljena na dobri lokaciji. Eden izmed razlogov za nakup je tudi varnost in dejstvo, da živite na svojem, kjer lahko bivalni prostor oblikujete po svoji meri, brez strahu, da vas bi kdorkoli poskušal izseliti. Ne smemo pa pozabiti, da je lastna nepremičnina dolgoročna obveznost, pri kateri je potrebno vzdrževanje, zavarovanje in druge odgovornosti, ki se kažejo predvsem v stroških.

Pred nakupom dobro ocenite svoje trenutne in bodoče finančne zmožnosti. Če vam nakup nepremičnine popolnoma izsuši žepe in vas pusti v dvajsetletni negotovosti o tem, kako boste zmogli odplačevanje kredita, stroškov otrok in lastnega preživetja, potem je bolje ostati v najemniškem stanovanju.

Zakaj najem?

Če pogledamo evropske trende, se za najem pogosteje odločajo prebivalci razvitejših evropskih držav. Največ najemov v zadnjih letih opažajo v Švici in Nemčiji, najmanj najemniških stanovanj pa ima Romunija.
Za najem se odločajo predvsem ljudje, ki cenijo svobodo, razgibano življenje in se ne želijo ustaliti na enem mestu. Najemu je naklonjen sodobni način življenja, ki ga zaznamujejo pogosta menjava službe in selitve, kar otežuje bivanje na enem mestu in vzdrževanje nepremičnine. V resnici so najemniki po zakonu zelo dobro zaščiteni, zato vas bodo ob dobro zastavljeni pogodbi težko izselili kar čez noč. Kot podnajemnik med drugim niste dolžni skrbeti za redno vzdrževanje nepremičnine, saj stroške tega pokrije lastnik nepremičnine.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Zemljišče z urejenim gradbenim dovoljenjem v Izoli

26.09.2019

Koper, Koper

Dvostanovanjska hiša Črna vas

21.06.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

8

Vrstne hiše Brinje - Grosuplje

07.05.2021

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

11