Trg nepremičnin dokončno prebujen

Objavljeno: 30.01.2018

Nakup ali prodaja nepremičnine, Nakup ali prodaja hiše

Ste tudi vi pred nekaj leti odlašali z nakupom nepremičnine z upanjem, da bodo cene še bolj padle? Če je temu tako, ste na žalost zamudili najugodnejši čas za nakup stanovanjske enote. Povpraševanje na trgu narašča, s tem pa gredo v nebo tudi cene.

V kolikor ste predolgo odlašali z nakupom nepremičnine, ste tako zamudili najugodnejši čas za nakup. Trg nepremičnin se je v lanskem letu zagotovo prebudil. Dražijo se tudi rabljena stanovanja, ki so v času krize doživela največji padec cen. Razloge dviga cen lahko med drugim iščemo v možnosti najema ugodnih stanovanjskih kreditov, ki so omogočili veliki večini zaposlenim dolgoročni kredit in s tem večjo kupno moč. Na trg ne premičnin so vstopili tudi številni posamezniki z lastnimi sredstvi, glavni razlog dviga pa je vsekakor splošna gospodarska rast.


Novogradnje bodo

Kljub rasti cen v bližnji prihodnosti ne pričakujemo drastičnih dodatnih podražitev. Res je, da je na trgu nepremičnin trenutno velik primanjkljaj, kar je normalen pojav po nenadnem povečanju povpraševanja. Trg potrebuje nekoliko časa, da si opomore in ponudi zadostno število stanovanjskih enot. Tako v Ljubljani kot tudi v Mariboru trenutno poteka gradnja in načrtovanje številnih projektov, ki bodo izenačili sile na trgu nepremičnin. Kupci morajo biti v tem primeru pozorni na to, kdo prodaja nepremičnino. Pomembno je, da je prodajalec sodeloval pri načrtovanju in gradnji, pozornost pa velja nameniti tudi njegovim preteklim projektom in izkušnjam. V trenutnem stanju, ko je trg vroč želijo investitorji zgraditi čimveč stanovanjskih enot, zato je še bolj pomembno strokovno sodelovanje pri projektiranju, gradnji in nadzoru. Samo z dobrim sodelovanjem vseh sodelujočih bo gradnja kvalitetna.
V nekaterih predelih, predvsem na področju v bližini mestnih središč rabljena stanovanja dosegajo vrednosti novih stanovanj, prav zaradi tega, ker trenutno na trgu ni dovolj novih projektov. Večina napovedanih projektov se bo realizirala v roku dveh let.


Kdaj lahko pričakujemo padec cen?

Po naših predvidevanjih, bomo na znižanje morali počakati na trenutek, ko bodo vsi načrtovani projekti na trgu. Zaradi večje ponudbe cene novogradenj ne bodo več vztrajale tako visoko, saj bodo vlagatelji prisiljeni znižati cenovna pričakovanja. Cene utegnejo pasti tudi zaradi večje previdnosti bank in višjih obrestnih mer. Seveda pa so vse napovedi o prihodnosti gibanja cen nepremičnin zgolj ugibanja, dejansko krivuljo cene pa bo kot vedno razkril čas.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Projekt za tri vrstne hiše Bežigrad

01.09.2017

Ljubljana - Bežigrad, Stožice

47

Dvostanovanjska hiša Brezovica

23.06.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

14

Studenci Sunset Elite Maribor

28.12.2016

Maribor, Studenci

12