Nakup hiše, ima ta napako?

Objavljeno: 28.09.2017

Nakup ali prodaja nepremičnine, Nakup ali prodaja hiše

Zelo pomembno je, da kot kupec že ob prevzemu natančno pregledate nepremičnino, zapišete morebitne očitne napake in zahtevate, da jih prodajalec odpravi.

Nakup stanovanja ali hiše je opravilo, ki se ga ne lotimo ravno pogosto. Četudi smo pri nakupu zelo pazljivi nas mnogokrat prevzame navdušenje, zaradi katerega nekatere napake na nepremičnini opazimo šele po vselitvi. Tako nas lahko negativno preseneti odstopanje keramike, razpokan omet, zamakanje, plesen, slabo položen parket in druge nevšečnosti, ki jih ni mogoče odpraviti za nizko ceno. Na srečo kupca v primeru nakupa takšne nepremičnine varuje zakonodaja.


Očitne in skrite napake


Napake oziroma pomanjkljivosti lahko imajo vse nepremičnine - nove, stare ali prenovljene, napake so lahko očitne ali skrite. Očitne napake lahko povprečen kupec opazi že ob prevzemu - odstopanje keramike, razpokan omet, počeno steklo, slabo položen parket in podobno. Skrite napake, ki se pokažejo v daljšem obdobju so zamakanje strehe, toplotni mostovi, posedanje objekta, težave z vlago in drugo. Prodajalec mora ob prevzemu nepremičnine opozoriti kupca na pravico, da lahko zahteva odpravo napak.


Kakšne pravice ima kupec?


Kupec lahko zadrži 5% kupnine za odpravo skritih napak. To lahko zadrži, dokler mu prodajalec ne izroči bančne garancije. Prodajalec lahko namesto izročanja bančne garancije posameznim kupcem stanovanj v splošnih pogojih določi, da bo le to deponiral pri notarju.

Pravice potrošnikov pri nakupu nepremičnine določa zakon varstvu kupcev stanovanj in enostanovanjskih stavb. Zakon o varstvu kupcev stanovanj in enostanovanjskih stavb prodajalcu nalaga odpravo vseh vidnih napak, ki jih kupec opazi ob prevzemu stanovanja. Prav tako mora odpraviti skrite napake, ki se lahko pokažejo še dve leti po prevzemu.

Prodajalec odgovarja tudi za napake v solidnosti gradnje, ki se pojavijo v 10 letih od prevzema nepremičnine. V primeru hujših napak, ki ovirajo normalno uporabo nepremičnine, lahko kupec odstopi od pogodbe, ne da bi zahteval odpravo napake ali znižanje kupnine. Prodajalec je v tem primeru kupcu dolžan povrniti kupnino skupaj z zamudnimi obrestmi.


Ključna je ustrezno zastavljena pogodba


Pomembno je, da je objekt oziroma nepremična, ki jo kupec prevzame, v stanju, kot je opisano v pogodbi o nakupu oziroma prodaji nepremičnine. Če so v pogodbi navedene napake, ki so na objektu, velja, da kupec ve in se strinja, da kupuje takšno nepremičnino. V tem primeru ne gre niti za očitno niti za skrito napako.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Zemljišče z urejenim gradbenim dovoljenjem v Izoli

26.09.2019

Koper, Koper

Enota dvojčka na Ilovškem štradonu

29.06.2021

Ljubljana - Vič, Galjevica

12

Vrstne hiše Brinje - Grosuplje

07.05.2021

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

11