Gradbeni zakon, novosti

Objavljeno: 19.09.2017

Načrtovanje hiše, Zakonodaja

Ste vedeli, da novi gradbeni zakon, ki v državnem zboru čaka sprejetje, med drugim združuje postopek izdaje gradbenega dovoljenja in okoljevarstvenega soglasja?

Predlog novega gradbenega zakona, ki ga je vlada v sredini maja 2017 predala državnemu zboru v sprejetje prinaša številne novosti in poenostavitve v gradbeni zakonodaji. Gradbeni zakon, ki bo nadomestil sedanji zakon o gradnji objektov, prinaša vrsto bistvenih novosti, pokriva pa večje področje gradenj.


Kaj bo novega?


Po novem gradbenem zakonu bo za pridobitev gradbenega dovoljenja potrebna manj obsežna dokumentacija, kot je predvidena v trenutni zakonodaji.

Po novem pridobitev gradbenega dovoljenja za odstranitev objektov in za začasne objekte ne bo več potrebna. Postopek bo skrajšala tudi integracija izdaje okoljevarstvenega soglasja in gradbenega dovoljenja, ki se bo vodila v enem združenem postopku.


Namesto soglasij mnenja


Če bo zakon sprejet se bodo sedanja soglasja, ki so sestavni del dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja, prekvalificirala v mnenja, ki jih bo usklajeval upravni organ, lahko pa jih bo investitor sam pridobil in jih predložil že zahtevi za izdajo gradbenega dovoljenja, kar bo dodatno pospešilo postopek.


Novi gradbeni zakon bo prinesel mnogo drugih sprememb, ki bi naj pospešile oz. poenostavile postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja. Dejanski učinek sprememb, če bo zakon prišel v veljavo, pa bo seveda kot vedno pokazal čas.

Ker pa noben zakon ne more (in prav je tako) predvideti vseh okoliščin posameznega projekta v raznolikem slovenskem prostoru, bo izvajanje posegov v prostor še vedno odvisno od sposobnosti oz. nesposobnosti strokovnjakov, ki sprejemajo ukrepe.


Viri:

www.mop.gov.si

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Enota dvojčka na Ilovškem štradonu

29.06.2021

Ljubljana - Vič, Galjevica

12

Dvostanovanjska hiša Črna vas

21.06.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

8

Hiša in parcela Dolgo Brdo

03.05.2022

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

5