Cena gradnje hiše

Objavljeno: 10.07.2017

Gradnja hiše, Potek in način gradnje

Ponavadi lahko najdemo informacijo o tem, koliko stane hiša po gradbenih fazah, ko začenjamo s procesom gradnje, pa je zelo koristna informacija tudi, kolikšen del na primer predstavljaja temeljna plošča, koliko stanejo vrata, koliko bomo odšteli za

Splošno lahko računamo, da gradnja hiše stane 1000 eur/m2 neto površine, če za izhodišče vzamemo hišo s kvadraturo 120 m2, potem nas bo ta novogradnja stala cca 120.000 eur. Navedena cena velja za gradnjo srednje kvalitete, za zidano gradnjo.

Temeljna plošča

Preden sezidamo objekt, je tega potrebno temeljiti. Poznamo različne načine temeljenja, kot npr. pasovne, točkovne, najpogosteje pa se uporablja temelja plošča. Temeljna plošča stane nekje 10% cene gradnje hiše, oziroma v našem primeru 12.000 eur.

Nosilni zidovi

Zunanji nosilni zidovi znašajo skupaj s potrebnimi armirano-betonskimi vezmi cca 16% celotne investicije novoradnje, oziroma 19.200 eur.

Streha hiše

Tudi streha predstavlja dobršni del investicije gradnje hiše, natančneje med 10 in 11%. Cena klasične strehe z lesenim ostrešjem, opečnato kritino in potrebnih 20-25 cm izolacije, vas bo pri 120 m2 veliki hiši stala 13.200 eur.

Fasada

Najpogosteje je zaključni sloj slovenskih hiš kontaktna, opečnata fasada. Debelina izloacije je pri tem najbolj optimalna na 16 cm, smiselno pa jo je uporabiti do debeline največ 20 cm. Povprečna kontaktna fasada vas bo stala cca 8% celotne investicije, oziroma 9.600 eur.

Zunanjo stavbno pohištvo

Vsaka hiša ima okna in vrata, ki so lahko lesena, plastična ali kovinska. Najnižjo ceno dosega plastično stavbno pohištvo, zato se ga tudi pogosto uporablja. Višina stroška oken in vrat pri novogradnji je okrog 9%, oziroma 10.400 eur.

Notranje stopnice

Stopnice v objektu so lahko lesene, kovinske ali pa na primer betonske. Največkrat so uporabljene betonske stopnice, ki pri naši kalkulaciji predstavljajo strošek 1.200 eur.

Tlaki

Ponavadi talno in stropno ploščo zaključimo s tlaki, najpogosteje s cementnimi estrihi, ki so lahko izvedeni ročno ali strojno. Na estrih je potrebno položiti še nekaj centimetrov zvočne izolacije, kar skupaj z estrihom predstavlja strošek 2,5 % celotne investicije nove hiše. Pri hiši veliki 120 m2, bi vas to stalo 3.040 eur.

Finalizacija tlakov

Na plasti tlakov pride zaključni talni sloj, ki je ponavadi parket. Parketi bi v našem primeru stali cca 5.440 eur.

Ometi stropov

Tudi stropove je potrebno zaključiti s finalnim slojem, ki je najpogosteje omet. Strošek ometov predstavlja nekje 3%, oziroma 4.000 eur.

Nenosilne predelne stene

Predelne stene v objektu so ponavadi montažne, pogosto se uporabljajo vlakno cementne plošče (knauf), te so lahko sicer tudi zidane. Strošek notranjih sten bi predstavlja 2,7 % celotne investicije.

Električne inštalacije

Inštalacije pri novogradnji predstavljajo precejšni strošek, cca 5%, kar predstavlja 6000 eur.

Ogrevanje hiše

Tudi ogrevanje ni zanemarljiv strošek, to bi v našem primeru znašalo nekje 4.800 eur, temu pa je potrebno prišteti še toplotno črpalko, kadar se odločimo za tovrstno ogrevanje, ta znaša nekje 8.000 eur, kadar izmeremo TČ srednje kvalitete.

Kanalizacija

Strošek vspostavitve kanalizacije pri 120 m2 veliki hiši bi vas stalo 1.200 eur.

Notranje stavbno pohištvo, vrata

Notranja vrata so lahko tako plastična, kot tudi lesena. Masivna lesena vrata predstavljajo pretiran strošek, zato se ponavadi odločimo za furnir, takšna vrata bi v našem primeru predstavljala strošek 3.360 eur.

Sanitarije

Ponavadi imamo v objektu vsaj eno kopalnico in en dnevni wc, pri naši teoretični hiši bi kopalnica skupaj z wc-jem stala 6.000 eur.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Dvostanovanjska hiša Črna vas

21.06.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

5

Enota dvojčka na Ilovškem štradonu

29.06.2021

Ljubljana - Vič, Galjevica

3

Moderna stanovanja v okolici Ljubljane

22.07.2019

Ljubljana - Šiška, LJ-Šiška

18