Nakup hiše, napake, ki jih lahko storimo

Objavljeno: 13.04.2017

Nakup ali prodaja nepremičnine, Nakup ali prodaja hiše

Pri nakupu hiše lahko naletimo na številne izzive. Ker je odločitev velika, je pomembno, da si vzamemo dovolj časa in pred nakupom dobro spoznamo trg in svoje želje.

Nakup hiše je tvegan proces, ki nas pripravlja do številnih pomembnih odločitev, od katerih je odvisna naša kvaliteta bivanja in nenazadnje tudi finančno stanje. Zaradi morebitnih posledic nepravilnih odločitev pri nakupu hiše moramo biti še posebej pozorni na naslednje napake.


Lepa zunaj, nefunkcionalna znotraj.


Pogosto nas premami zunanjost hiše in smo zaradi tega pripravljeni sprejemati kompromise glede notranje razporeditve prostorov, kar je velika napaka, saj bomo več časa koristili notranjost hiše, kot stali pred nepremičnino in opazovali fasado in okolico. Mnogo kupcev si ob nakupu nepremičnine še ne zna predstavljati, kako bodo dolgoročno uporabljali prostore v hiši, zato morebitnih napak ali nefunkcionalnosti niti ne opazijo. Pred nakupom je nujno dobro pregledati tloris hiše in se ob nejasnostih posvetovati s strokovnjakom.


Naglica pri nakupu.


Razumljivo, da želimo hišo kupiti kar čim prej, ko se za to odločimo. Ker pa gre pri nakupu hiše ponavadi za življenjsko odločitev, je dobro stanje na trgu nepremičnin spremljati dlje časa, si dobro definirati kaj želimo in se ne zadovoljiti z manj. Priporočljivo je opraviti kar čim več ogledov različnih nepremičnin in jih primerjati. Zaradi trenutnega prebujanja nepremičninskega trga se bo ponudba v prihodnosti povečevala, kar bo omogočilo več izbire.


Kdo je investitor novogradnje?


Pri večini novogradenj se lahko po nakupu pojavijo napake, ki jih prej nismo mogli predvideti. Tukaj nastopi investitor, od katerega smo nepremičnino kupili. Investitor lahko brez zapletov odpravlja napake, lahko pa se na vse možne načine izogiba odpravi napak na lastne stroške, zato je pomembno da pred nakupom preverimo zgodovino investitorja pri morebitnih drugih projektih in njegovo reševanje napak na objektih v garancijskem obdobju. Odgovoren investitor nam lahko prihrani veliko težav in denarja.


Neprimerna lokacija in orientacija


Lokacija hiše je izredno pomembna, vpliva pa tudi na ceno, kar nas pogosto premami v nakup cenejše a bolj odmaknjene nepremičnine, kar nam lahko na dolgi rok vzame ogromno časa in denarja za transport. Pomembno je preveriti tudi pozicijo odprtin in orientacijo svoje bodoče hiše, saj je od tega odvisno koliko sončne svetlobe bomo prejemali čez dan.


Pri nakupu nepremičnine lahko naletimo tudi na številne druge nepredvidljive okoliščine. Ker je odločitev velika, je pomembno, da si vzamemo dovolj časa in pred nakupom dobro spoznamo trg in svoje želje.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Vrstne hiše Brinje - Grosuplje

07.05.2021

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

2

Dve dvostanovanjski hiši Črna vas

12.10.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

23

Dvostanovanjska hiša Črna vas

21.06.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

3