Zazidljiva parcela, kdaj lahko gradimo individualno hišo ali dvojček?

Objavljeno: 27.05.2016

Nakup ali prodaja nepremičnine, Preveritev parcele

Na vprašanje, ali lahko na vsaki parceli gradimo individualno hišo, dvojček, vrstno hišo ali blok, se pravi, da lahko izberemo željeno tipologijo, ni enoznačnega odgovora. Vse je odvisno od pripadajočega prostorskega načrta

Različne občine, imajo različno urejene prostorske načrte, ki zelo različno opredeljujejo vrstne dopustnih objektov. Včasih v vsej občini veljajo enaka pravila, spet drugič se pravila spreminjajo po delih občine.

Mesta, kot npr. Ljubljana, imajo natančno določena urbanistična območja parcel, kjer se lahko gradijo samo npr. enodružinske hiše ali pa samo bloki. Se pravi z drugimi besedami, na parceli, kjer je dopustno graditi blok, ne moremo graditi stanovanjskega dvojčka in obratno. Območja določene stanovanjske tipologije, pa imajo s tipologijo določeno tudi stopnjo pozidanosti, dovoljeno višino objekta, velikost parcele, ipd.

Nekatere manjše občine pa imajo bolj fleksibilne prostorske načrte, takrat je možno na isti parceli graditi različne stanovanjske tipologije, seveda ne vse. Seveda pa ponovno določena tipologija definira pogoje pod katerimi je potrebno zasnovati vaš objekt.

V nekaterih naseljih, še posebej v bolj ruralnih območjih ali v območjih spomeniškega varstva, pa je potrebno stanovanjsko tipologijo prilagoditi kontekstu, ki tam že obstaja. V prostorskem načrtu je v takem primeru zapisano, da je potrebno ohranjati silhueto naselja in tipologijo, tako po namembnosti, kot tudi obliki prilagoditi bližnji okolici. V takem naselju, ki sestoji samo iz enodružinskih hiš, vam na primer ne bodo pustili graditi bloka.

V vseh primerih, še posebej pa takrat, kadar pravila izbire stanovanjske tipologije niso povsem jasna, predlagamo, da se pogovorite s strokovnjakom, arhitektom, ki vam bo pomagal pri preverbi parcele.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Enota dvojčka na Ilovškem štradonu

29.06.2021

Ljubljana - Vič, Galjevica

12

Vrstne hiše Brinje - Grosuplje

07.05.2021

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

11

Stanovanjske hiše Gabrje

24.06.2022

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

1