Zemljiška knjiga, kako do nje v nekaj minutah?

Objavljeno: 05.05.2016

Nakup ali prodaja nepremičnine, Preveritev parcele

Malokomu je znano, da je možno izpisek iz zemljiške knjige dobiti brezplačno preko spleta v le nekaj minutah.

Preden se lotimo kakršnegakoli poslovanja z nepremičnino je priporočljivo, da se pozanimamo kdo je lastnik, če so na nepremičnini vpisana kakšna bremena, je lastnik od katerega kupujemo nepremičnino tudi uradno vpisan kot lastnik… Vse te podatke in tudi druga pravna dejstva lahko najdemo v zemljiški knjigi.


Zemljiška knjiga je javna knjiga namenjena vpisu in javni objavi podatkov o pravicah na nepremičninah. V grobem povedano je zemljiška knjiga zbirka podatkov o nepremičninah, njihovem lastniku in drugih pravnih dejstev o nepremičninah. V njo se vpisujejo stvarne pravice na nepremičnini, kot naprimer: lastninska pravica, hipoteka, zemljiški dolg, služnostna pravica, pravica stavbnega bremena in stavbna pravica.


Včasih so podatke vodili samo v paprini obliki, danes pa je zemljiška knjiga sodobna elektronska evidenca. Pogosto ji rečemo kar ezemljiška knjiga.


Vsi podatki so zbrani v digitalni obliki, zato lahko do njih dostopamo preko portala e-sodstva na strani sodišča.


Da bi lahko pridobili izpisek iz zemljiške knjige, morate najprej opraviti brezplačno registracijo. Ko smo prijavljeni kot registrian uporabnik, le vpišemo podatke o neprimičnini, ki nas zanima in odpremo datoteko z izpiskom iz zemljiške knjige.


Zemljiška knjiga je torej izjemnega pomena pri kakršnemkoli poslovanju, prepisu, prodaji, nakupu ali financiranju nepremičnin.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Dvostanovanjska hiša Črna vas

21.06.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

8

Stanovanjske hiše Gabrje

24.06.2022

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

1

Zemljišče z urejenim gradbenim dovoljenjem v Izoli

26.09.2019

Koper, Koper