Gradbena parcela in funkcionalno zemljišče

Objavljeno: 05.01.2016

Nakup ali prodaja nepremičnine, Nakup ali prodaja parcele

Pred časom sta bila z zakonodajo določena dva pojma, gradbena parcela in funkcionalno zemljišče, pri tem je funkcionalno zemljišče lahko zasedalo del gradbene parcele ali več delov različnih gradbenih parcel, kjer se je nahajal objekt.

Funkcionalno zemljišče je lahko določil projektant znotraj projektne dokumentacije PGD in tako zmanjšal gradbeno parcelo. To je bilo še posebaj uporabno, saj se je lahko tako zmanjšal tudi komunalni prispevek. Pri formuli računanja komunalnega prispevka so na občini uporabili velikost funkcionalnega zemljišča in ne gradbene parcele.
Aktualni Zakon o graditvi objekta, kot tudi že nekaj preteklih, pa predvideva prenehanje z določanjem funkcionalnih zemljišč. Tako je edina možnost za zmanjšanje gradbene parcele parcelacija te, ki jo lahko naroči lastnik objekta ali lastnik zemljišča pri ustreznem geodetskem podjetju. Podjetje pa na podlagi želja izdela elaborat parcelacije. Nato pristojna geodetska uprava odloči, če je izelana parcelacija ustrezna in to odobri ali zavrne.
Z zmanjšanjem gradbene parcele s parcelacijo lahko sicer zmanjšamo gradbeno parcelo in s tem zamnjšamo komunalni prispevek, vendar omenjeni postopek traja od treh mesecev navzgor, stane, sledijo pa lahko tudi druge težave. Na primer, če razdelimo gradbeno parcelo na dva dela, večjo za gradnjo objekta in manjšo, ki predstavlja ostanek, se lahko zgodi, da manjši del pri premajhni velikosti ni primeren niti za postavitev enostavnega objekta, npr. ute ali ograje. Tako je pri postopku potrebno biti previden, preračunati, če se v dani situaciji splača in predvsem razmisliti o dodatnih enostavnih objektih, ki jih želimo na zemljišče postaviti in kam bi želeli te umestiti.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Stanovanjske hiše Gabrje

24.06.2022

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

2

Starejša hiša s parcelo Brinje 3

19.05.2022

Ljubljana - Bežigrad, Brinje

Gradbena parcela Livada

17.11.2023

Ljubljana - Vič, Trnovo

3