Investiranje v nepremičnine

Objavljeno: 27.01.2021

Nakup ali prodaja nepremičnine, Nakup ali prodaja parcele

Kako uspešno investirati v tržno zanimive nepremičnine? Pri investiranju v gradnjo nepremičnin za prodajo je treba biti zelo previden ter dobro načrtovati, da bo naložba resnično dobičkonosna. Vsak vlagatelj v nepremičnine za prodajo vstopa z namenom čim hitrejšega povračila finančnih sredstev. Poleg vračanja vloženih sredstev investitor zagotovo pričakuje finančni dobiček ali presežek sredstev, ki ga bo prinesla prodaja zgrajene nepremičnine.

Glede na povečano zanimanje za nakup nepremičnin vedno več ljudi v tem vidi priložnost za zaslužek, v gradnji nepremičnin za prodajo. Čeprav se zdi, da je gradnja in prodaja nepremičnin za trg zelo enostaven način za obogatenje financ posameznika ali skupine vlagateljev, lahko pri procesu nastane veliko težav, če v posel vstopate brez celovitega in kakovostnega načrtovanja.  

Če tako tvegano poslovanje investitorju ne prinaša finančnih koristi, se postavlja vprašanje smisla vstopanja v njega. Zato se je pred načrtovanje tovrstnega posla potrebno seznaniti z dobrimi praksami, da bi vaša investicija bila čim bolj uspešna. Če ste lastnik določenega kapitala in se nagibate k poslovanju z gradnjo ene ali več nepremičnin za prodajo, vam bo skozi celoten postopek investicijskega cikla stala ob strani izkušena ekipa Coinhab.

Spoznajte prve korake izgradnje nepremičnin za prodajo

Za izgradnjo dobičkonosnih nepremičnin za trg morate zasledovati več korakov. Prvi korak so obsežne analize trga nepremičnin, analize tržnih priložnosti in razmislek o potencialnih pasteh in naložbenih tveganjih. Te informacije lahko pridobite iz javnih virov, na voljo so že specializirana podjetja, katera spremljajo trg nepremičnin in delajo analize gibanja cen ter predvidevanja za prihodnost.

V Coinhabu celovito pristopimo k pripravam za vsak projekt posebej, saj se zavedamo, da je vsaka gradnja specifična. Najprej ugotovimo, kakšne so investitorjeve dosedanje izkušnje na področju vlaganja v nepremičnine. Potem je potrebno ugotoviti, kaj so investitorjeve želje, kakšen je npr obseg sredstev, ki jih je pripravljen vložiti, in si zadati cilj, kakšen obseg projekta realizirati in kakšen naj bi bil donos. V bazi nepremičnin imamo večinoma parcele za gradnjo različnih tipologij. Na voljo so parcele za individualno gradnjo, za gradnjo manjšega ali večjega stanovanjskega objekta. Imamo pa tudi nepremičnine, projekte, kjer je že pridobljeno gradbeno dovoljenje in se gradnjo lahko prične takoj.

Če že posedujete zemljišče ali imate izbrano zemljišče, ki bi ga želeli kupiti za gradnjo nepremičnine, se morate najprej informirati, kateri tip gradnje je na zemljišču možno izgraditi. Nato je potrebno narediti analizo, katera gradnja nepremičnineje  na tej lokaciji najbolj donosna. Nakup dražjega zemljišča ne pomeni nujno manjšo dobičkonosnost. V praksi je pogosto ravno nasprotno, tj. vlaganje v zemljišča z boljšo lokacijoso ponavadi bolj donosna, saj je nepremičnine na boljši lokaciji lažje prodati.

Načrtovanje stroškov gradnje 

Razmerje med stroški gradnje in pričakovano prodajno ceno je ključnega pomena za določanje donosnosti naložbe. Logično je, da mora biti vrednost pričakovane prodajne cene višja od investicijskih stroškov. Zakaj bi vstopili v dolg in zapleten proces gradnje nepremičnin, če nam to ne prinese nobene koristi? Na izračun stroška projekta vplivajo različni dejavniki, ki jih je potrebno vzeti v obzir. Prav tako se je potrebno seznaniti s potencialno prodajno ceno nepremičnin različnih tipov, da bi ugotovili, s katerim tipom nepremičnine lahko dosežete najboljšo prodajno ceno. Pri tem vam lahko pomagamo z informacijami o trendih ponudbe in povpraševanja na nepremičninskem trgu. Takšne informacije določajo tipe nepremičnin, ki so trenutno najbolj priljubljene na trgu in za katere se lahko s prodajo doseže najvišja prodajna cena v realnem času.

Po izbiri parcele in tipa objekta se prične obširen pregled vseh dejavnikov, kateri vplivajo na končne stroške projekta. Na stroške projekta vpliva na primer tip in način gradnje, gradbena faza v kateri bomo projekt prodajali, tip objekta, ipd. Na primer, investitor se lahko odloči, da objekt proda v 3. podaljšani gradbeni fazi ali na ključ, kar vpliva tudi na stroške projekta. Nekateri kupci se raje odločajo, da bodo sami zaključili projekt stanovanjske enote, kjer tip to omogoča, kot na primer pri stanovanjskem dvojčku. To je tudi časovno bolj ugodno za investitorja, saj se po zaprtju objekta pričnejo zamudna obrtniška dela, z njimi pa povezani tudi visoki stroški. Hkrati pa tak način daje kupcu več možnosti odločanja o končnem izgledu in opremi notranjosti objekta. Stroški niso vse, na kar je potrebno biti pozoren pri projektu. Kupci na trgu vse bolj težijo k prilagajanju objekta individualnim potrebam. Če se je v zadnjih 20 letih težilo k čim večjih skupnih prostorih, smo sedaj priča potrebi po prostorih, primernih za delo ali šolanje od doma. Tako izbira pravilnega tipa projekta, kot tudi načrtovanje projekta, ki upošteva želje bodočih kupcev, vpliva na končne stroške projekta in lažjo ali težjo prodajo projekta.

Obrnite se na strokovnjake

Investitorjem  s katerimi sodelujemo pomagamo pri vodenju načrtovanja faz projekta in koordinacijo projekta, naredimo obsežno analizo tržišča, pomagamo s projektivo in oglaševanjem projekta. Na primer oglaševanje nepremičnine je segment, ki ga investitorji pogosto pozabijo všteti v stroške projekta. Način in izvedba tega se lahko izvaja na različne načine, ne primer nepremičnino lahko oglašujete po njeni izgradnji, pa tudi že med samo gradnjo. Pri določenih tipih nepremičnine je nepremičnino možno prodati že v fazi, ko je ta še v gradnji. Za dosego hitre prodaje je pomemben tako čas oglaševanja, kot tudi način promocije. Vse to pa je potrebno tudi vključiti v finančno strukturo. Med drugim je zelo pomembno stredstvo promocije 3D vizualni pogled nepremičnine, ki nudi kupcem poged na bodočno nepremičnino in vpogled v notranjost objekta, razporeditev prostorov. V primeru, da nam investitor zaupa v prodajo novo zgrajene objekte, prevzamemo oglaševanje, izdelavo promocijskega materiala in 3D vizualizacij in vodimo prodajni postopek.

Investiranje v nepremičnine je varna, stabilna oblika dobičkonosnega povečanja premoženja. Na trgu nepremičnin so boljši in slabši časi za investicijo, ki si ciklično sledijo. Po vsakem padcu pride vzpon, ki je običajno še višji, kot je bil padec. Tudi v primeru, da zgradite objekt v slabšem času za prodajo oz. kakšne enote ne prodate, jo še vedno lahko sami uporabljate ali oddajate, v lasti imate še vedno realno vrednost.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Dvostanovanjska hiša Črna vas

21.06.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

3

Moderna stanovanja v okolici Ljubljane

22.07.2019

Ljubljana - Šiška, LJ-Šiška

15

Dvostanovanjska hiša Vižmarje

17.03.2016

Ljubljana - Šiška, LJ-Šiška

32