Kdaj lahko na parceli gradim enodružinsko hišo?

Objavljeno: 01.09.2015

Nakup ali prodaja nepremičnine, Preveritev parcele

Pogosto velja mišljenje, da lahko na vsaki zazidljivi parceli zgradimo hišo. V resnici pa to ni vedno mogoče, saj obstajajo določene omejitve. Prava mora biti predvsem namembnost zemljišča, ustrezna pa mora biti tudi velikost.

Večina zazidljivih zemljišč, ki se ponuja na trgu, so označena kot primerna za gradnjo enodružinske hiše. Po podrobnem pregledu pa je možno ugotoviti, da nekatera od teh zemljišč nimajo ustrezne namembnosti. Kljub temu, da so ta primerna za stanovanjsko gradnjo, so na njih predpisane npr. vrstne hiše ali večstanovanjski objekti. Podatek o dopustni namembnosti na parceli je napisan v lokacijski informaciji. Parcela je primerna za gradnjo enodružinske hiše, kadar je območje namenjeno gradnji eno in dvostanovanjskih stavb. Nekatera zemljišča, oziroma območja imajo mešano dejavnost, zato je najbolje, da se po nasvet oglasite k arhitektu.
Naslednja težava lahko nastane, če parcela ni dovolj velika za gradnjo enodružinske hiše, ta problem je predvsem prisoten v mestih. Npr. v MO Ljubljana mora biti najmanjša parcela velika 400 m2, omejena pa je tudi največja gradbena parcela, ki mora biti 800 m2. Kadar je zemljišče premajhno se v veliki večini primerov lahko zgodi, da na najem ne boste mogli graditi.
Splošno pa lahko gradnjo onemogočijo še drugi dejavniki, npr. varovalni pas visokonapetostnega voda, ki ima predpisan pas v katerega z gradnjo ne smemo posegati. Varovalni pasovi na splošno lahko onemogočijo gradnjo, gradnja pa je lahko preprečena tudi, če je obočje npr. kulturno zaščiteno ali če veljajo na območju druge omejitve.
Večinoma je vse omenjeno zapisano tudi v lokacijski informaciji, hkrati pa je potrebno poznati še dodatne prostorske predpise in ustrezne zakone. Tako je najbolje, da se pred nakupom parcele obrnemo na strokovnjaka, arhitekta, ki bo preveril ustreznost parcele.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Hiša in parcela Dolgo Brdo

03.05.2022

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

3

Enota dvojčka na Ilovškem štradonu

29.06.2021

Ljubljana - Vič, Galjevica

9

Dve dvostanovanjski hiši Črna vas

12.10.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

24