Parcela, kako jo iskati in pridobiti podatke

Objavljeno: 28.08.2015

Nakup ali prodaja nepremičnine, Preveritev parcele

Osnovna enota zemljiškega katastra je parcela. Vsaka parcela spada pod določeno katastrsko občino in je označena s parcelno številko, na podlagi tega jo lahko tudi najdemo, tako preko zemljiškega katastra, kot tudi preko preko drugih informacijskih s

Zaključeno območje, kjer ležijo parcele imenujemo katastrska občina. Ko želimo preveriti podatke določenega zemljišča, moramo najprej poznati katastrsko občino, kjer se parcela nahaja, nato pa moramo vedeti s katero številko je ta označena. Kadar je parcela označena le s številko, npr. 100 gre za zemljiško zemljišča brez poddelilke. Kadar je tej dodana oznaka 100/1 pa ima parcela tudi poddelilko. Označena pa je lahko tudi z *, kadar gre za stavbno zemljišče, npr. *100.
Ko preiskujemo določeno parcelo, moramo ugotoviti predvsem, če ima ta urejene meje. V katastru so parcelne meje označene kot zaključeni poligon, ki loči dano zemljišče od sosednjih. V katastru morajo biti parcelne meje zavedene na podlagi upravne ali pravnomočne sodbe ter označene s zemljiško-katastrskimi koordinatami, ki morajo imeti predpisano natančnost. Če parcelna meja ni označena, je to po zakonu potrebno urediti, še posebej takrat, ko parcelo prodajate ali želite na njej graditi.
Poleg parcelnih mej, pa lahko v katastru najdemo tudi podatke o površini parcele, njenih lastnikih, o dejanski rabi zemljišča in o določeni boniteti tega. Še posebej moramo biti pozorni na to ali je na dani parceli možno graditi, ta podatek pa lahko najdemo v ustreznih prostorskih aktih, ki jih določa pristojna občina.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Hiša in parcela Dolgo Brdo

03.05.2022

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

3

Enota dvojčka na Ilovškem štradonu

29.06.2021

Ljubljana - Vič, Galjevica

9

Vrstne hiše Brinje - Grosuplje

07.05.2021

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

9