Energetska izkaznica, potrebna pri prodaji in oddaji

Objavljeno: 20.08.2015

Načrtovanje hiše, Projektna dokumentacija

S februarjem leta 2014 je stopil v veljavo nov energetski zakon, ki med drugim predpisuje obveznost energetske izkaznice. Energetsko izkaznico moramo predložiti kupcu pri prodaji hiše ali stanovanja, prav tako pa mora stanovanje imeti izdelano energe

Energetska izkaznica je dokument, ki nam pove v kakšnem stanju je stanovanje ali hiša, ki se prodaja ali oddaja. Z energetsko izkaznico je opredeljeno energetsko stanje stavbe in koliko energije stavba porabi. S pomočjo energetske izkaznice tako kupec ali najemnik ugotovi, kakšni so predvideni stroški stavbe in tako primerja stroške različnih nepremičnin na trgu. Bolj natančno, energetska izkaznica mora vsebovati kazalnike energijske učinkovitosti nepremičnine, tudi vrednosti za primerjavo iz zakonodaje, letno onesnaženje okolja s CO2, ki ga oddaja stavba in pa ukrepe, ki bi morali biti izvedeni za povečanje energijske učinkovitosti nepremičnine.

Tako pri prodaji ali oddaji, kot tudi pri oglaševanju stanovanja ali druge nepremičnine moramo po zakonu navesti energijske kazalnike energetske učinkovitosti objekta. Oglas, pri katerem podatek o energetski izkaznici ne bo naveden ni ustrezen, lastnik pa lahko pričakuje obisk inšpektorja.

Energetsko izkaznico mora pridobiti investitor, ki pridobiva uporabno dovoljenje, lastnik nepremičnine ali upravljalec javne stavbe. Javne stavbe pa morajo imeti podatek o energetski izkaznici javno dostopen in nameščen na vidnem mestu v nepremičnini, tudi če se ta ne prodaja ali oddaja.

Pristojno ministrstvo je ustreznim strokovnjakom izdalo že več kot 250 licenc, ki energetsko izkaznico izdelajo na zahtevo stranke. Tako se o ostalih informacijah v zvezi z energetsko izkaznico pozanimate pri ustreznem strokovnjaku.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Enota dvojčka na Ilovškem štradonu

29.06.2021

Ljubljana - Vič, Galjevica

12

Stanovanjske hiše Gabrje

24.06.2022

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

1

Zemljišče z urejenim gradbenim dovoljenjem v Izoli

26.09.2019

Koper, Koper