Kaj je stanovanjska kooperativa in zakaj je v Sloveniji ni?

Objavljeno: 13.08.2015

Individualna hiša, Dvojček, vrstna hiša, vila blok, Vila blok

V zahodni in severni Evropi je pojem stanovanjskih kooperativ pogosto uporabljen. Tam so kooperative sprejete in pogosto uporabljene kot način zagotavljanja stanovanj. Kaj pa sploh so stanovanjske kooperative?

Stanovanjska kooperativa je stanovanjsko združenje, v katero se posamezniki združijo z namenom, da si zagotovijo stanovanje in postanejo njeni člani. Kooperativa je specifična oblika zagotavljanja stanovanja, predvsem zaradi načina lastništva stanovanj. V Sloveniji je najbolj pogost pojav, da imajo stanovalci stanovanje ali hišo v lasti, pri kooperativi, pa si stanovalci ne lastijo stanovanj, saj so ta v lasti kooperative. Obstajajo pa različni modeli, kako kooperative funkcionirajo. V Nemčiji, Švici in Avstriji je poznan model kooperativ, v katere se stanovalci vključijo, saj si želijo zagotoviti neprofitno najemno stanovanje. V tem primeru so stanovalci bolj zaščiteni, kot v normalnem najemnem razmerju. Člani kooperative pridobijo ustrezno gradbeno zemljišče, pogosto v sodelovanju z lokalno občino, nato najamejo hipotekarni kredit in končno realizirajo projekt. Člani plačujejo doživljenjsko najemnino in so tako zaščiteni, nikoli pa ne postanejo lastniki stanovanj. Potrebno je poudariti, da v tujini kooperative pogosto podpira država ali občine, ki članom nudijo subvencije ali finančno podporo.
Nekoliko se razlikuje ameriški model kooperativ, kjer posamezniki postanejo člani z nakupom delnic kooperative. Vsak delničar ima nato pravico, da zasede eno stanovanjsko enoto. Namen združitve večih posameznikov v kooperativo pa je v znižanju cen posameznih enot.
V Sloveniji način delovanja kooperativ uravnava Zakon o zadrugah. Ta pa je naravnan tako, da podpira zadruge, kot namen pospeševanja gospodarske koristi in ne opredeljuje stanovanjskih kooperativ. Letos je bil sprejet tudi nov nacionalni stanovanjski program 2015-2025, ki med drugim nakazuje podporo alternativnim oblikam zagotavljanja stanovanj, kot so na primer stanovanjske zadruge (kooperative), vendar teh ne opredeljuje bolj podrobno ali opisuje njihovega načina delovanja. Prav tako v Sloveniji kooperativam niso naklonjene banke, saj tem ne nudijo stanovanjskih kreditov. Tako bo očitno razvoj stanovanjskih kooperativ pri nas otežen še nekaj časa…

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Dvostanovanjska hiša Črna vas

21.06.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

3

Zemljišče z urejenim gradbenim dovoljenjem v Izoli

26.09.2019

Koper, Koper

Dve dvostanovanjski hiši Črna vas

12.10.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

23