Vila blok ali blok?

Objavljeno: 19.07.2019

Individualna hiša, Dvojček, vrstna hiša, vila blok, Vila blok

V zadnjem času postaja zelo popularna tipologija s stanovanji na trgu vila blok. Vsak od nas se kdaj vpraša, kakšna je sploh razlika med blokom in vila blokom ter zakaj so stanovanja v vila bloku dražja?

Vila blok je tipologija manjšega bloka, ki ima v različnih občinah različne definicije, na primer v Ljubljani je vila blok uradno poimenovan ‘’visoka prostostoječa stavba z zelenju’’, pravilo je, da se ta z nobeno stranico ne sme stikati s sosednjimi stavbami. Tovrstna tipologija je ponavadi predpisana na manjših parcelah, kot klasičen stanovanjski blok, tako je končna stavba manjša in ima najpogosteje 6-8 stanovanj, tudi do 10-12.

Gradnja vila blokov je ponavadi dovoljena na parcelah v pasih ob centrih mest, med strogim centrom, kjer prevladujejo centralne dejavnosti in med predmestnim pasom enodružinskih prostostoječih hiš.

Ko se načrtuje vila blok, ta ne sme pozidati prevelikega dela parcele, saj mora ostati dovolj prostora tudi za večji zazelenjen del parcele. Tako je pozidanost zemljišča pri vila bloku nižja kot pri bloku.

Tudi višina in etažnost sta pri vila bloku nižji kot pri bloku, odvisno od urbanističnega predpisa se višina blokov v zelenju spreminja od občine do občine. V Ljubljani predpisana tovrstna tipologija ponavadi ne sme presegati 14 m. Etažnost objekta je ponavadi pogojena z višino objekta ali je opredeljena dodatno, na primer v Ljubljani ta ponavadi obsega pritličje, dva nadstropja in še dodatno etažo.

Ker so vila bloki ponavadi locirani na boljših lokacijah blizu mestnega centra, ker stojijo na manjših parcelah, ker gre za butične stanovanjske stavbe z manj stanovanji, so cene stanovanj v njih višje. Ker gre za butične projekte, so ponavadi pri objektih uporabljeni boljši materiali, večje zasteklitve, njihov izgled je sodoben, tlorisi v notranjosti so bolj dovršeni.

Stanovanja na boljših lokacijah, kjer je v objektih manj stanovanj in so ta bolj dovršena, veljajo za boljšo naložbo, kot stanovanja v klasičnem stanovanjskem bloku, žal pa so stanovanja v vila blokih prevelik finančni zalogaj za mnoge iskalce stanovanj.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Dvostanovanjska hiša Črna vas

21.06.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

5

Dvojček v Šentjakobu

11.12.2020

Ljubljana - Bežigrad, Šentjakob

36

Vrstne hiše Brinje - Grosuplje

07.05.2021

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

5