Kdaj je parcela, kljub temu da je zazidalna, lahko problematična?

Objavljeno: 30.07.2015

Nakup ali prodaja nepremičnine, Preveritev parcele

Pogosto bodoči stanovalci kupijo parcelo takoj, ko je ta označena za zazidalno in ko jim je lokacija všeč. Tudi, če je parcela zazidalna, ni nujno da boste lahko dobili tudi gradbeno dovoljenje, saj se lahko pojavijo različne težave. Pred nakupom par

1) Predkupna pravica
Kljub temu, da ste kupili parcelo, ki je gradbena in jo imate v lasti, se lahko zgodi, da ima predkupno pravico občina ali druga državna inštitucija. To se lahko zgodi v primeru, ko npr. občina po vaši bodoči parceli načrtuje novo občinsko cesto. V tem primeru si občina pridržuje pravico, da lahko parcel odkupi, vi pa v tej situaciji ne boste dobili gradbenega dovoljenja. Ta podatek lahko vidite v lokacijski informaciji, ki jo pri prodaji zahtevajte od lastnika zemljišča ali nepremičninske agencije.

2) Druga tipologija
Želite graditi individualni objekt, parcela po velikosti ustreza vaši želji, prav tako so okrog parcele po večini individualni objekti. Za vsako parcel je v naprej določeno ali lahko na njej gradite individualni objekt/dvojčka, vrstne hiše, stanovanjski blok ali kaj povsem drugega. Tudi ta podatek je zabeležen v lokacijski informaciji. Lahko se zgodi, da je parcela, ki jo želite kupiti namenjena gradnji stanovanjskih blokov, tako v večini primerov ne boste dobili gradbenega dovoljenja za individualni objekt.

2) Električna napeljava
Razmišljate o nakupu parcele, čez katero poteka visokonapetostni vod? Tako nizkonapetostni, kot tudi visokonapetostni vod imata varovalni pas, ta je ponavadi 6 in več metrov od osi voda. Če vod poteka po sredini vaše parcele, vam lahko popolnoma onemogoči postavitev objekta. Seveda se situacijo lahko reši in se vod pospravi pod zemljo, vendar je postopek izveden na vaše stroške, ki so lahko od 10.000, 20.000 eur naprej, odvisno od vrste voda in dolžine tega. Podatek o varovalnem pasu infrastrukture najdete v lokacijski informaciji.

3) Vodovarstveni pas
Ste našli prelepo parcelo tik ob rečnem nabrežju? Nakup vam odsvetujemo, parcela je v tem primeru najverjetneje v vodovarstvenem območju in brez soglasja Agencije RS za okolje, ne boste dobili gradbenega dovoljenja. Ta pa vam v vodovarstvenem varovalnem pasu ne bo pustila graditi. Pozorni bodite tudi, če je vaša parcela na poplavnem območju ali če je na območju visoka podtalnica, saj boste najverjetneje imeli dodatne težave. Tudi vodovarstveni pasovi so zavedeni v lokacijski informaciji.

4) Funkcionalno zemljišče sosednjega objekta
Redko se zgodi, da lastnik prodaja parcelo, ki prdstavlja del funkcionalnega zemljišča, ki je bilo opredeljeno z gradbenim dovoljenjem njegovega objekta. Zemljišče je v tem primeru seveda zazidljivo, vandar pripada k drugemu objektu in zanj ne boste dobili gradbenega dovoljenja. Ta podatek je malo težje preverljiv, lahko pa ga dobite s pomočjo Gurs-ovega portala .

5) Hipoteke
Tudi če je na parcelo vezana hipoteka, lahko parcelo kupite, če je hipoteka dovolj nizka in če se ob podpisu pogodbe s trenutnim lastnikom ta izbriše. V nasportnem primeru zemljišča ne kupujte, saj se bo breme hipoteke preneslo na vas. Če ima zemljišče hipoteko, se o problemu dodatno pogovorite s strokovnjakom. Bremena zemljišč so vpisana v e-zemljiški knjigi .

Zgoraj opisani so le nekateri od problemov, ki jih lahko imate, če kupite parcel, ki je niste ustrezno preverili. Teh pa je lahko še veliko več! Tako vam pred nakupom svetujemo, da se pogovorite s strokovnjakom. Tukaj vam je za pomoč na voljo tudi Coinhab.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Vrstne hiše Brinje - Grosuplje

07.05.2021

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

9

Dvostanovanjska hiša Črna vas

21.06.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

8

Zemljišče z urejenim gradbenim dovoljenjem v Izoli

26.09.2019

Koper, Koper