Vrednost nepremičnin, kako jo povišati pred prodajo?

Objavljeno: 21.08.2017

Nakup ali prodaja nepremičnine, Nakup ali prodaja parcele

Ceno nepremičnine lahko dvignemo že z manjšimi posegi, ki ne predstavljajo večjega stroška, lahko pa imajo odločilen učinek na potencialnega kupca.

Pri prodaji nepremičnine, pa naj bo to hiša, stanovanje ali parcela, ima veliko vlogo prvi vtis. Prvi vtis o prodajani nepremičnini v mnogih primerih predstavljajo fotografije, vizualizacije, splošna predstavitev projekta in tudi portal na katerem prodajamo nepremičnino. Ob neuspešnem prvem koraku, si kupci ne bodo mogli ustvariti prvega vtisa na dejanski lokaciji, saj obstaja velika možnost, da do ogleda nepremičnine sploh ne bo prišlo.


Detajli v notranjosti in zunanjosti


Dodano vrednost lahko nepremičnini zagotovimo že z malenkostmi, ki nas ne stanejo prav veliko, lahko pa imajo odločilen učinek na potencialnega kupca. Pri zunanjosti lahko razmislimo o prenovi fasade, ki jo le prepleskamo v svežo barvo, najbolje v belo ali kakšno drugo naravno svetlo barvo, ki daje občutek svežine. Nikakor ne priporočamo živih barv. Velik učinek ima ureditev okolice, zasaditev grmičevja in vzdrževana zelenica. Zamenjamo lahko tudi Zarjavel poštni nabiralnik, dotrajana vhodna vrata ali kakšen drug detajl, ki je na prvi pogled moteč in ne predstavlja večjega stroška.


V notranjosti je za prvi vtis zelo pomembna svetloba in prostornost. Oboje izboljšamo tako, da prostor prepleskamo z belo barvo, kar bo rezultiralo v svetlejšem in vizualno večjem prostoru. Po pleskanju premislimo katero pohištvo želimo pustiti v hiši ali stanovanju. Dobro je, da odstranimo pohištvo, ki bi morebitnemu kupcu predstavljalo navlako in mu damo priložnost, da si v prostoru že predstavlja svoje pohištvo. Pohištvo, ki ga boste v hiši ali stanovanju pustili, naj bo dobro ohranjeno, predvsem kuhinja, ki lahko za novega lastnika pomeni velik strošek. Kuhinjo lahko na hitro osvežimo z enostavnimi posegi, kot so menjava ročajev na predalih, menjava pipe in podobno.


Stroškovno vprašljive izboljšave


Pri vsaki večji izboljšavi nepremičnine se je potrebno vprašati, če bomo ceno res lahko dvignili toliko, kot nas bo stala prenova. Pri rabljenih nepremičninah se ponavadi pojavi potreba po menjavi oken, strehe, potreba po povečanju izolacije, po menjavi ogrevalnega sistema. Te izboljšave lahko znatno povečajo vrednost nepremičnine, vprašanje pa je, če bomo strošek izboljšave povrnili s kupnino, zato je dobro pred prenovo narediti izračun.

Pri obsegu prenove hiše pred prodajo je najpomembnejši dejavnik lokacija. Na lokaciji, kjer smo obkroženi z nizkocenovnimi hišami v slabem stanju, bomo ceno svoje hiše težko drastično dvignili, tudi če vanjo veliko investiramo. Večjo investicijo nekoliko lažje opravičimo na prestižnejših lokacijah oz. v lepo urejenih soseskah, kjer bomo nepremičnino v slabšem stanju tudi težje prodali za spodobno ceno.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Vrstne hiše Brinje - Grosuplje

07.05.2021

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

11

Dvostanovanjska hiša Črna vas

21.06.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

8

Enota dvojčka na Ilovškem štradonu

29.06.2021

Ljubljana - Vič, Galjevica

12