Bodo vse Mariborske novogradnje tudi šle v prodajo?

Nakup ali prodaja nepremičnine, Nakup ali prodaja hiše

V Štajerski prestolnici mnoga odprta gradbišča in prve že dokončane stanovanjske soseske ter večstanovanjske stavbe nedvoumno oznanjajo prebuditev nepremičninskega trga. Že prodane stanovanjske enote in veliko zanimanje za še nezgrajena stanovanja pa kaže visoko povpraševanje na strani kupcev. Pa bo povpraševanje dovolj veliko za več kot tisoč stanovanjskih enot, ki bi naj na mariborski trg nepremičnin prišla v prihodnjih letih?

Posegi v konstrukcijo vrstne hiše

Individualna hiša, Dvojček, vrstna hiša, vila blok, Vrstna hiša

Konstrukcija vrstnih hiš je specifična zaradi velikih steklenih površin le na dveh stranicah hiše. Težavo predstavljajo predvsem vrstne hiše starejšega datuma, ki so bile zgrajene v času, ko so bili kriteriji za protipotresno gradnjo precej nižji kot danes. V nadaljevanju vam predstavljamo posebnosti pri posegih v konstrukcijo vrstne hiše.

Novo množično vrednotenje nepremičnin v začetku 2020

Načrtovanje hiše, Zakonodaja

Z novima novelama zakonov se je cikel množičnega vrednotenja nepremičnin zamaknil z julija letos na marec prihodnje leto. Kaj je dobro vedeti o novem vrednotenju, o rokih, o ugovorih na ocenjeno vrednost ter o množičnem vrednotenju na splošno?

Vsi tanjši zidovi niso nenosilni

Gradnja hiše, Prenova in vzdrževanje

Ob nakupu starejšega stanovanja, si pogosto neobremenjeno predstavljamo, kako prostorno bo stanovanje, ko bomo porušili nekatere tanjše stene in združili manjše sobe v sodoben odprt prostor. Pa lahko res odstranimo stene, ki bi zaradi svoje majhne debeline po trenutni zakonodaji spadale pod predelne stene?

Prezračevana fasada

Načrtovanje hiše, Arhitektura in načrtovanje hiše

Prezračevana fasada je na prvi pogled privlačna predvsem zaradi neomejenih estetskih možnosti, ki jih dajejo različni materiali, ki jih je možno vgraditi kot zaključni sloj. Prednosti prezračevane fasade pa niso omejene le na estetiko, ampak se kažejo predvsem pri zdravem in udobnem bivanju, pri energetski učinkovitosti objekta, ter predvsem pri trajnosti takšne fasade.