Umirjanje cen parcel v letu 2019

Nakup ali prodaja nepremičnine, Nakup ali prodaja parcele

Po rekordnem letu 2018 so se cene zazidljivih parcel v letu 2019 nekoliko znižale. Začetno navdušenje je umirila bojazen nove krize na trgu nepremičnin, na kar je opozarjalo znižanje števila transakcij pri prodaji nepremičnin. Padanje cene se je iz drugega kvartala leta prevesilo v tretji in četrti kvartal. Padec ni bil šokanten saj se cene niso bistveno znižale in trend padca se je obdrža do konca leta 2019.

Razmere na trgu nepremičnin

Nakup ali prodaja nepremičnine, Nakup ali prodaja hiše

Po novem letu je bil nepremičninski trg v pričakovanju višjih cen nepremičnin. Padali so rekordi in podrlo se je razmerje med novogradnjami in starimi nepremičninami, predvsem stanovanji. Zaradi velikega povpraševanja in trenda rasti, so se cene stanovanj v centru Ljubljane oblikovale samo še na pričakovanih dobičkih iz naslova kratkoročnega oddajanja.

Kako je s potresno varnostjo objektov v Sloveniji?

Načrtovanje hiše, Zakonodaja

Slovenija je potresno aktivna država. Hipocentra, t.i. žarišče potresa, sta v Sloveniji na globini okoli 30km z epicentrom v Ljubljani in Kobaridu. V preteklosti smo že nemalokrat bili žrtve slabe pripravljenosti objektov na potresno aktivnost tal.

Pazi, ni nujno vsaka parcela primerna za gradnjo!

Nakup ali prodaja nepremičnine, Preveritev parcele

Pred nakupom parcele bodimo pozorni na morebitne omejitve, ki so na parceli prisotne in nam lahko bistveno podražijo gradnjo objekta ali pa gradnjo celo onemogočijo.

Ravna ali dvokapna streha?

Načrtovanje hiše, Arhitektura in načrtovanje hiše

Streha je pomemben arhitekturni element, ki jo poleg obodnih sten štejemo med zunanji ovoj stavbe. Ne le, da streha objekt varuje pred vremenskimi vplivi, ima tudi svojo izrazno moč, ki pomembno vpliva na zunanjo podobo hiše in naselja ter se ji zato pri oblikovanju še posebej posvetimo.