Je vaša nepremičnina res samo vaša?

Gradnja hiše, Zemljiška knjiga in kataster

Z nakupom določene nepremičnine in vpisom v zemljiško knjigo pridobimo lastninsko pravico nad nepremičnino, ki smo jo kupili. V zemljiško knjigo se vpisuje veliko stvarnih in obligacijskih pravic, mnoge izmed njih pa se nanašajo na pravice drugih na naši nepremičnini in celo na dejavnosti, ki jih na svojem zemljišču ne smemo izvajati.

Kaj storiti, ko nepremičnina ni vpisana v zemljiški knjigi?

Gradnja hiše, Zemljiška knjiga in kataster

Na trgu je še vedno veliko predvsem starejših nepremičnin, ki niso vpisane v zemljiško knjigo, njihovi prodajalci, ki so v večini primerov zasebni ponudniki, pa garantirajo, da boste zagotovo postali lastnik nepremičnine s podpisom kupoprodajne pogodbe. Ustni dogovori in pogodbe vam še ne zagotavljajo lastninske pravice. Za pridobitev lastninske pravice mora posameznik vložiti tudi ustrezni predlog za vpis svoje pravice v zemljiško knjigo.

Kaj bo za lastnike nepremičnin prinesel nov davek?

Načrtovanje hiše, Zakonodaja

Davek na nepremičnine bi naj dobili leta 2020. Le ta bi naj odpravil nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, davek na premoženje in pristojbine za vzdrževanje gozdnih cest. In kolikšno obdavčitev lahko pričakujemo?

Kaj narediti še preden pričnemo z ogledi nepremičnin?

Nakup ali prodaja nepremičnine, Nakup ali prodaja hiše

Nakup stanovanja ali hiše je ena izmed večjih življenjskih naložb, zato je že čisto na začetku potrebno uskladiti svoje želje s svojimi zmožnostmi. Da bo prebijanje ledu pri odločitvi za svojo lastno streho nad glavo lažje, vam svetujemo katere korake morate narediti še preden si ogledate prvo nepremičnino.

Arhitekti, ki uporabljajo BIM so hitrejši in učinkovitejši

Načrtovanje hiše, Arhitektura in načrtovanje hiše

Naloga arhitekta je izdelava projektne dokumentacije, del katere so med drugim risbe, ki na koncu omogočajo izgradnjo objekta. Način predstavitve risb se je s tehnologijo že močno spremenil, nove tehnologije pa omogočajo še večjo stopnjo optimizacije.