Kaj se dogaja na nepremičninskem trgu?

Objavljeno: 08.11.2022

Investicije, Dogajanje na gradbenem trgu

Slovensko gospodarstvo je visoko odvisno od tujega, kriza pride k nam ponavadi z zamikom, zato je dobra napoved za Slovenijo, trenutno dogajanje na tujem trgu. Kaj pa se trenutno tam dogaja?

Na tujih trgih, v ZDA, je začutiti ohlajanje cen nepremičnin konec poletja, predvsem zaradi visokega povišanja obrestne mere. Po drugi strani pa se zaloga nepremičnin ne povečuje, saj prodajalci nepremičnin čakajo, da se bodo obresti znižale, saj bo tako njihova prodaja višja. 

Inflacija v ZDA je najvišja v zadnjih 40 letih, zato se pričakuje še povišanje obrestnih mer, že sedaj pa je povpraševanje po kreditih najnižje v zadnjih 22 letih. Recesijo napovedujejo za konec obdobja Q2 leta 2023. 

Obstajajo različne špekulacije glede zloma nepremičninskega trga. Ne ve se ali se bo zlom trga pojavil, ali se bodo cene nepremičnin popravile same zase. Zaenkrat se ne pričakuje več kot 5% padec cen nepremičnin, če se bo ta sploh zgodil. Ker stanovanjski krediti niso prenapihnjeni, kot leta 2008, je možnost zloma trga nepremičnin precej nižja. Za zlom nepremičninskega trga je ponavadi značilno, da cene nepremičnin padejo tudi do 30%, da se prodaja povsem ustavi, kar pa se danes niti približno ne dogaja. Tako strokovnjaki zaenkrat napovedujejo bolj ohladitev, kot dejanski zlom. 

 Podobno velje trenutno tudi v Sloveniji, trg se ohlaja, a zaenkrat brez pretiranih pretresov. 

Vir: Forbes

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Enodružinska hiša Studenci

09.09.2022

Maribor, Studenci

Stanovanjski blok v Dravljah

10.01.2019

Ljubljana - Šiška, Dravlje

2

Gradbena parcela Reteče z gradbenim dovoljenjem

04.01.2023

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica