3d vizualizacija, predstavitveno orodje arhitekta

Objavljeno: 19.10.2016

Načrtovanje hiše, Arhitektura in načrtovanje hiše

Učinkovit pripomoček arhitekta pri komunikaciji s stranko so 3d vizualizacije ali renderji, s katerimi stranki na razumljiv način predstavi projekt.

Starejše generacije arhitektov, ki jim uporaba računalnika pri snovanju arhitekture še ni bila dostopna, so pri komunikaciji s stranko kot glavno predstavitveno orodje uporabljali skice makete in načrte. Ker smo ljudje zelo vizualni si je zgolj s skice težko predstavljati kakšna bo naša bodoča hiša, kar je naročnikom onemogočilo poglobljeno sodelovanje pri končnem izgledu. Sodobno načrtovanje arhitekture v zahvalo računalniški tehnologiji omogoča povsem drugačen pristop. Ker sestavni del načrtov niso zgolj 2d tlorisi in prerezi ampak tudi 3d model, ki služi kot osnova za vizualizacije ima stranka bolj celovit pogled v izgled hiše ali njene notranjosti in lahko zaradi boljšega razumevanja projekta bolj sodeluje pri oblikovanju.


Kaj so 3d vizualizacije ali »renderji«?


Arhitekti se premalokrat zavedamo, da si vse naše stranke zgolj iz načrtov, ki so bolj namenjeni izvajalcem hiše ne znajo predstavljati, kako bo izgledala njihova hiša ali recimo dnevna soba. Učinkovit pripomoček arhitekta pri komunikaciji s stranko so 3d vizualizacije ali renderji. Arhitekturni renderji so bolj ali manj fotorealistične slike notranjosti ali zunanjosti hiše, ki jih arhitekt izdela na podlagi 3d modela. Pri tem si pomaga z različnimi arhitekturnimi programi, ki so namenjeni 3d modeliranju in izdelavi vizualizacij. Kvaliteta arhitekturne vizualizacije je odvisna od kvalitete dizajna, programske opreme, vloženega časa in arhitektovega znanja. Ponavadi se za sprotno komunikacijo s stranko uporabljajo »hitre« manj kvalitetne vizualizacije, medtem ko se bolj kvalitetne fotorealistične vizualizacije izdelajo, ko je projekt že dokončan.


Vizuaizacije kot pripomoček pri trženju projekta


Dobre vizualizacije so dandanes nujne pri trženju projekta, ki ga še nismo dokončali, želimo pa v naprej pridobiti potencialne kupce. Ker smo ljudje vizualna bitja bo naše zanimanje za projekt pritegnila le dobra vizualizacija in predstavitev projekta, ki nam bo všeč. Šele po tem se bomo poglobili v podrobnosti projekta in se, če nam bodo seveda ustreza cena in lokacija zanj tudi odločili. Če nas bo odbil negativen izgled in predstavitev projekta je pod vprašajem tudi naše nadalnje zanimanje.


Kdaj je lahko uporaba vizualizacij slaba?


Nemalokrat, predvsem pri arhitekturnih natečajih opazimo zlorabo vizualizacij z namenom idealizacije projekta. S tem ne prikažemo kakšen bo projekt v realnosti, ampak ga prikažemo z nerealističnimi materiali, dimenzijami, koti pogleda i.t.d. To je nepošteno predvsem do naročnika, ki je lahko kasneje negativno presenečen nad končnim izgledom projekta.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Čudovita družinska hiša v Grosuplju

06.04.2023

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

DVOJČEK DOL PRI LJUBLJANI

02.09.2022

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

2

Parcela na Brdu

29.05.2015

Ljubljana - Vič, Brdo

30