Bivalni prostori, kako so povezani?

Objavljeno: 29.09.2016

Načrtovanje hiše, Arhitektura in načrtovanje hiše

Prav zagotovo lahko dobra povezava med prostori v hiši vpliva na povezovanje stanovalcev. Vsi prostori, kjer se želimo srečevati z družinskimi člani morajo biti vizualno in funkcionalno povezani, brez nepotrebnih sten.

Hiša ali stanovanje je prostor, kjer družina preživi največ prostega časa. Od zasnove prostorov in njihove medsebojne povezave pa je odvisno kako in na kakšen način bo potekala interakcija med družinskimi člani. Vloga dobro zasnovanega bivalnega prostora je, da nas povezuje, ob enem pa nam zagotovi zasebnost, kjer jo potrebujemo.


V preteklosti je prevladovalo mišljenje, da mora biti vsak prostor v hiši od ostalih ločen s steno in vrati. Delno lahko tak način načrtovanja prostora pripišemo takratni tehnologiji gradnje, ki ni dopuščala velikih razponov in s tem združevanja več funkcij v enem večjem prostoru. Takšen trend razporejanja prostorov je prisoten tudi danes pri večini samograditeljev, ki razmišljajo o vsakem prostoru posebej, pozabljajo pa na komunikacijo med njimi. Takšno razmišljanje nam prinese manjše prostore obdane s štirimi stenami, ki jih povezujejo dolgi hodniki. Predstavljamo si scenarij, kjer gostje čakajo v jedilnici, ki je samosvoj prostor z zaprtimi vrati, en družinski član v kuhinji, ki je prav tako ločen prostor pripravlja jed, drugi družinski član v dnevni sobi gleda televizijo, otroci pa se igrajo na terasi, ki ni vizualno povezana z notranjimi prostori. To je precej nedružabna situacija, ki se bi dala hitro rešiti s pravilno zasnovo prostorov.


Kakšna zasnova povezuje?


Seveda je zelo pomembno, da ima vsak družinski član v hiši prostor, ki je samo njegov in mu zagotavlja zasebnost, to so ponavadi spalnica, wc, otroške sobe. Vsi ostali prostori, kjer se želimo srečevati z družinskimi člani pa morajo biti vizualno in funkcionalno povezani, brez nepotrebnih sten in drugih preprek. Kako bi torej zgledal scenarij iz prejšnjega odstavka, če bi bila povezava med prostori dobra? Družinski član, ki bi v kuhinji pripravljal hrano bi se med tem pogovarjal z gosti, ki bi bili razporejeni v jedilnici in dnevni sobi, med tem bi imel drugi družinski član iz dnevne sobe nadzor nad otroki, ki bi se igrali na dvorišču, ki bi imelo vizualno povezavo z notranjostjo hiše. Z enostavno povezavo med prostori dobimo družabno situacijo, ki nas poveže in ne odtuji.

S podobnim povezovanjem funkcij lahko močno spremenimo doživljanje prostora. Zamislite si Kopalno kad v spalnici. Se ne bi bilo lepo pogovarjati s partnerjem med tem ko ležimo v kadi, on pa počiva na postelji? Ali pa otroško igralnico, ki je del dnevne sobe in jo lahko ločimo od glavnega prostora s preprosto zaveso.


Prav zagotovo lahko dobra povezava med prostori v hiši vpliva na povezovanje stanovalcev. Vsi prostori, kjer se želimo srečevati z družinskimi člani morajo biti vizualno in funkcionalno povezani, brez nepotrebnih sten.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Stanovanje v Centru

15.05.2023

Ljubljana - Center, LJ-Center

Gradbena parcela za štiri hiše na Škofljici

23.03.2023

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

1

Štirisobno stanovanje v Šentjakobu AB

23.02.2023

Ljubljana - Bežigrad, Podgorica

2