Oblikovanje interierja, je res bolj pomembno kot zunanjost?

Objavljeno: 16.09.2016

Načrtovanje hiše, Arhitektura in načrtovanje hiše

V notranjosti arhitekture preživimo večino našega časa, zato je zelo pomembno, da je oblikovana tako, da nas vzpodbuja in optimalno zadovoljuje naše potrebe.

Pri načrtovanju hiše se pogosto zgodi, da se nam mudi s pridobitvijo vseh potrebnih dovoljenj in načrtov, ki so potrebni, da se lahko gradnja prične, pozabimo pa na vzporedno snovanje dela hiše, ki ga bomo največ uporabljali – njene notranjosti.


V interierju arhitekture preživimo večino svojega časa, medtem ko delamo, spimo in preživljamo prosti čas. Prav zaradi tega je pomembo, kako je oblikovan naš življenjski prostor, saj ta na nek način oblikuje tudi nas.


Pri oblikovanju interierja niso pomembne le barve in nabor lepih dizajnerskih kosov pohištva, ki jih postavimo v prostor. Načrtovanje notranjosti hiše se prične že pri idejni zasnovi objekta z določanjem velikosti prostorov, njihovi medsebojni komunikaciji, funkciji, pozicijami in velikosti odprtin. Vsi ti dejavniki in še veliko drugih vplivajo na to, kako bomo prostor dojemali in kako bo le ta vplival na naše počutje. Finalni materiali in barve, pohištvo in osvetljava ustvarjajo dober interier, ko so pravilno vkomponirani v prostor, ki je bil zasnovan s premislekom o vplivu prostora na uporabnika. Seveda še ni vse izgubljeno, če ste hišo že postavili in še niste razmišljali o interierju, vendar bo potrebnega več truda, znanja in denarja za dober rezultat, kot če bi projektiranje notranjosti in zunanjosti potekalo vzporedno.


Veliko ljudi si interier oblikuje kar na svojo roko, saj sami najbolj vedo kaj jim je všeč. S tem seveda ni nič narobe, vendar večina ni zmožna celovitega pogleda na oblikovanje prostora in nima dovolj tehničnega znanja za komunikacijo z mizarjem, ki bi oblikoval pohištvo po meri. Zaradi tega notranjost mnogih hiš definira tipsko pohištvo, ki ni pravilno umeščeno v prostor in ne daje občutka zaključene celote. Zato je pri snovanju interierja priporočeno pristopiti do arhitekta, ki bo smiselno kombiniral pohištvo po meri z izbranimi tipskimi kosi z upoštevanjem učinka, ki ga bo oblikovanje imelo na končnega uporabnika. Arhitekt bo pri snovanju interierja le tega s pomočjo vizualizacij predstavil investitorju, tako boste imeli celovito predstavo vašega bodočega bivalnega okolja še pred pričetkom del. To seveda ni mogoče, če se oblikovanja lotite sami.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Enota dvojčka na Ilovškem štradonu

29.06.2021

Ljubljana - Vič, Galjevica

9

Dvostanovanjska hiša Črna vas

21.06.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

8

Hiša in parcela Dolgo Brdo

03.05.2022

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

3