Hiša na hribu, prilagoditev terenu

Objavljeno: 01.09.2016

Načrtovanje hiše, Arhitektura in načrtovanje hiše

Za dobro zasnovo hiše ne potrebujemo povsem ravne parcele. S pravilnim pristopom k načrtovanju hiše na razgibanem terenu lahko izkoristimo prednosti, ki jih le ta prinaša.

Mnogi lastniki in kupci parcel zmotno mislijo, da je za postavitev dobro zasnovane hiše potreben povsem raven teren in v razgibanih parcelah vidijo le stroške, ki bi lahko nastali s prilagoditvijo terena njihovim željam. Zaradi tega so zemljišča, katerih teren pada drugorazredna, njihova cena pa je v primerjavi z ravnimi zemljišči nižja. S pravilnim pristopom k načrtovanju hiše na parceli z naklonom lahko izkoristimo prednosti, ki jih le ta prinaša. Rezultat je lahko hiša edinstvene oblike, ki se prilagodi terenu in s tem pridobi na estetiki in funkcionalnosti.


Kako izkoristiti parcelo z velikim naklonom?

Eden izmed pristopov k načrtovanju hiše v strmini je postavitev hiše v hrib, tako da imamo dovoz v prvem nadstropju hiše – na višji točki terena in izhod na teraso v pritličju hiše – na nižji točki terena. S takšno postavitvijo v hrib je hiša bolj povezana z okolico, kot bi bila na ravnem terenu, saj ima dostop na parcelo iz obeh etaž, kar pa je na povsem ravni parceli nemogoče. Če načrtujemo hišo z več etažami in imamo na voljo zelo strmo parcelo, lahko etaže hiše terasasto postavljamo na teren, tako, da imamo iz vsake etaže dostop na parcelo. Pri takšni zasnovi zgleda, kot da je hiša položena na teren in mu sledi.


Parcela z naklonom in vrstne hiše ali stanovanjski dvojček?

Svoje prednosti ima tudi postavitev vrstnih hiš ali stanovanjskega dvojčka na parcelo z naklonom. Ker je pri takšni zasnovi vsaka enota vrstne hiše ali dvojčka na različni višini, je med sosedi omogočena večja zasebnost, kot pri omenjenih tipologijah na ravnem terenu. Tudi estetsko dajejo dobro zasnovane vrstne hiše na parceli z naklonom večji občutek razgibanosti.


Če načrtujete gradnjo na razgibanem terenu ali nakup takšne parcele, nikar ne razmišljajte o popolni izravnavi terena. S tem da hišo prilagodite terenu in ne teren hiši bo cena zemeljskih del nižja, arhitektura pa se bo bolj vklapljala v okolico.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Enota dvojčka na Ilovškem štradonu

29.06.2021

Ljubljana - Vič, Galjevica

9

Hiša in parcela Dolgo Brdo

03.05.2022

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

3

Dve dvostanovanjski hiši Črna vas

12.10.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

24