Gradnja hiše, hiša po meri

Objavljeno: 21.04.2016

Načrtovanje hiše, Arhitektura in načrtovanje hiše

Vsak uporabnik hiše je edinstven in ima tudi edinstvene želje ter način bivanja, zato mora biti hiša, ki lahko v največji meri zadovoljuje potrebe uporabnika zgrajena po meri.

Gradnja doma je eden izmed najpomembnejših projektov v našem življenju. Za mnoge je to podvig, ki se ga lotijo samo enkrat. Prav zaradi tega mora biti hiša zasnovana tako, da je v največji meri prilagojena potrebam in željam svojih uporabnikov, ki pa se lahko skozi daljše časovno obdobje tudi spreminjajo, kar za arhitekte predstavlja dodatni izziv.


Hiša po meri uporabnika

Veliko ljudi si želi individualno hišo, spet drugi dvojček ali vrstno hišo. Nekateri si želijo podkleten objekt, nekateri 3 otroške sobe, spet drugi pisarno doma, ogromno kuhinjo ali vrt na strehi. Potreb, ki se nanašajo na bivanje je toliko, kot je uporabnikov. Uporabnik sam najbolje ve, kakšne so njegove potrebe in kakšno hišo si želi, za udejanjenje idej pa potrebuje dobrega arhitekta, ki zna njegove želje povezati v funkcionalno in estetsko celoto. Nobena tipska hiša ni prilagojena točno določenemu uporabniku, zato smo pri takšnem nakupu prisiljeni sprejeti veliko kompromisov, tako glede zunanjega izgleda, kot tlorisne zasnove.


Hiša po meri lokacije

Zelo pomembno je, da je hiša načrtovana po meri lokacije. Postavitev hiše na parcelo in njeno obliko do določene mere določa prostorski načrt, arhitekt pa lahko z orientacijo, pozicijo odprtin, vhoda, terase, garaže i.t.d. na hiši odrazi kontekst prostora v katerem je hiša. Velik pomen na zasnovo hiše ima orientacija, saj je od nje odvisna tudi postavitev notranjih prostorov. Tudi sama orientiranost objekta je občasno določena s prostorskim planom, še posebej, kadar je parcela na neravnem terenu ali v bolj ruralnih okoljih, ko orientiranost narekuje slemenitev okoliških objektov. Objekt je potrebno postaviti tako, da je čimveč prostorov postavljenih na jug, tako da ima ta čimvečjo izkoriščenost svetlobe. Smiselno je tudi, da parkiranje in vhod postavimo na sever, saj tako omogočimo postavitev bivalnih prostorov na jug. Pri tipskih načrtih arhitekture se hiša lokaciji ne prilagodi, saj je projektirana za neznano lokacijo.


Pri Coinhabu se z vsakim novim projektom prilagodimo lokaciji in že v fazi idejne zasnove tudi končnemu uporabniku, zato boste skupaj z nami zgradili hišo, ki bo prilagojena vašim potrebam.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
DVOJČEK DOL PRI LJUBLJANI

02.09.2022

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

2

Čudovita družinska hiša v Grosuplju

06.04.2023

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

Enodružinska hiša Studenci

09.09.2022

Maribor, Studenci