Načrt hiše, kako oblikovati hišo?

Objavljeno: 21.01.2016

Načrtovanje hiše, Arhitektura in načrtovanje hiše

Pogosto naletimo na situacijo, ko parcela nima najbolj estetske okoliške zazidave, vseeno pa je ustrezna zaradi bližine mesta in cene parcele.

Pri izbiranju ustrezne parcele na odločitev vpliva veliko dejavnikov kot so bližina mesta, cena in pogledi iz same parcele. Pogosto se zgodi, da najdemo parcelo v bližini mesta, ki zaradi strnjene okoliške zazidave ne omogoča lepih odprtih pogledov. V takšnih primerih lahko z ustrezno zasnovo hiše omejimo vizualni stik z estetsko degradirano okolico.


Tipologija


Ko gradimo na parceli, ki se nahaja v strnjenem naselju in ne želimo vizualnega stika z okolico, je rešitev introvertirana hiša, ki pogledov ne usmerja navzven. Pri takšni zasnovi si lahko pomagamo s tipologijami, kot so atrijska hiša, vrstne hiše in stanovanjski dvojček. Pri atrijski hiši so prostori grupirani okoli notranjega vrta. Tloris atrijske hiše je v obliki črk L in U, notranji atrij pa je lahko tudi povsem obzidan – na ta način imamo na vrtu popolno zasebnost. Za večjo izrabo zemljišča ter nižjo ceno parcele in gradnje lahko atrijske hiše združujemo v vrstne hiše in stanovanjske dvojčke. Vrstne hiše in stanovanjski dvojčki predstavljajo ustrezno zazidavo na parcelah, ki ne nudijo pogledov, saj imajo s sosednjo enoto skupno vsaj eno steno, na kateri ni odprtin. Kombinacija z atrijsko gradnjo omogoča orientacijo vrstne hiše ali dvojčka na lasten atrij, ki ima omejen vizualni stik z estetsko degradirano okolico.


Usmerjanje odprtin in prostorov


Okolica hiše mora vplivati tudi na razvrščanje prostorov in odprtin. Proti lepšemu pogledu orientiramo dnevne bivalne prostore, servisne prostore pa pozicioniramo proti okolici, ki je ne želimo videti. V Izogib odpiranju na okoliško pozidavo lahko svetlobo dobimo tudi s pomočjo strešnih odprtin.

Poglede na okolico lahko preprečimo tudi z vizualnimi ovirami okoli dvorišča, kot so višje žive meje, ograde ali zidovi.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Dvostanovanjska hiša Črna vas

21.06.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

8

Dve dvostanovanjski hiši Črna vas

12.10.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

24

Hiša in parcela Dolgo Brdo

03.05.2022

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

3