Dvojček, kako ustvariti zasebnost?

Objavljeno: 15.12.2015

Individualna hiša, Dvojček, vrstna hiša, vila blok, Dvojček in dvostanovanjska hiša

Najpogosteje se ljudje odločajo za gradnjo ali nakup stanovanjskega dvojčka, saj je ta cenejši od samostoječe enodružinske hiše, prav tako pa je zemljišče v primeru dvojčka bolje izkoriščeno. Pogosto pa bodoči stanovalci dvomijo o zasebnosti v takšni

Kljub temu, da se enoti stanovajskega dvojčka neposredno dotikata in se bodoči stanovalci pogosto bojijo bližine soseda, pri pravi zasnovi stanovanjskega dvojčka zasebnost ni težava.

Pri stanovanjskem dvojčku sta enodružinska objekta pomaknjena drug k drugem tako, da sta z eno stranico spojena. Pri sosednjih samostoječih enodružinskih hišah, sta dve enoti vedno obrnjeni drug proti drugi in kadar imata na teh stranicah okna, imajo sosedje medsebojni vizualni stik. Pri dvojčku pa smo orientirani stran od neposrednega soseda, tako z njim nimamo vizualnega stika.

Ker sta enoti pri dvojčku postavljeni na mejo, pa sta zato vsaj za 4m več odmaknjeni tudi od nasprotnega soseda, tako imajo stanovalci tudi z njim manj vizualnega stika.

Dvojček pa lahko postavimo celo tako, da enoti rahlo zamaknemo in tako dosegamo večjo intimo vhodnega dela in dvorišča na zadnji strani. Če je ena enota pred drugo, se soseda ne vidita skozi okno in ko vstopata v objekt.

Vrtova enot dvojčka pa lahko ločimo z manjšim zidom ali celo enostavnim objektom, kot npr. lopo za orodje. Prav tako je pomembno, da medsebojno mejo zazelenimo in tako vrt varujemo pred pogledi soseda.

Nenazadnje pa je pri dvojčku pomembna tudi postavitev oken, ki morajo biti pozicionirana tako, da npr. ne gledamo skozi okno jedilnice ali spalnice na vrt soseda. Poleg ustreznega pozicioniranja oken, pa lahko ta vgradimo tudi rahlo pod kotom in tako usmerjamo pogled proti npr. naravi, oziroma stran od sosedovega vrta.


Pri zasnovi enot dvojčka moramo predvsem paziti na podrobnosti, kot npr. pozicijo obejktov, oken, vrat, razporeditev prostorov in podobno, saj lahko le tako dosežemo ustrezno intimo našega doma, na kar pa bo dober arhitekt vedno pozoren.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
PROJEKT GRADNJA OSMIH VRSTNIH HIŠ V ŠENTVIDU

05.08.2020

Ljubljana - Šiška, Šentvid

11

Zemljišče z urejenim gradbenim dovoljenjem v Izoli

26.09.2019

Koper, Koper

Stanovanjske hiše Gabrje

24.06.2022

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

1