Ali lahko dozidam polovico dvojčka?

Objavljeno: 13.04.2016

Individualna hiša, Dvojček, vrstna hiša, vila blok, Dvojček in dvostanovanjska hiša

Stanovanjski dvojček je objekt, ki je sestavljen iz dveh ločenih stanovanjskih enot, ki morata biti med seboj enaki. Obe enoti dvojčka morata imeti predvsem enaka, tako tlorisna, kot tudi višinska gabarita.

Dvojček je stanovanjska tipologija, ki jo sestavljata dve stanovanjski enoti, ki sta lahko eno ali dvostanovanjski. Obe stanovanjski hiši dvojčka se morata graditi sočasno in se stikati na vmesni parcelni meji. Vsaka stavba dvojčka mora stati na parceli, ki meri med 250 in 450 m2 na vsako enoto. Gabarita obeh stanovanjskih enot morata biti enaka, kar pomeni, da morata obe hiši imeti enaki višini in enaka tlorisna gabarita, oziroma površino prve etaže stavbe na terenu.

Kadar gre za novogradnjo dvojčka, morata biti obe stanovanjski hiši enaki v opisanih elementih. Stanovanjski dvojček pa lahko tudi nadzidamo ali dozidamo, vendar morata biti obe enoti nadzidani ali dozidani v enakih gabaritih, se pravi, predvideni morata imeti tako enako višino, kot tudi enak tlorisni gabarit. Obstajajo tudi primeri, ko je ena enota stanovanjskega dvojčka že nadzidana, dozidana ali ima dodane frčade, na podlagi gradbenega dovoljenja. V takih primerih moramo tako oblikovno, kot tudi gabaritno prilagoditi tudi drugo hišo dvojčka. Opisano pravilo zapoveduje prostorski plan, ki pa lahko na specifičnem območju narekuje drugačna pravila. Tako priporočamo, da se pred željenim posegom pogovorite s strokovnjakom, arhitektom, ki bo pregledal prostorska določila, ki veljajo na vaši parceli, na določenem območju.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Dvostanovanjska hiša Črna vas

21.06.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

3

Moderna stanovanja v okolici Ljubljane

22.07.2019

Ljubljana - Šiška, LJ-Šiška

18

Zemljišče z urejenim gradbenim dovoljenjem v Izoli

26.09.2019

Koper, Koper