Energetsko varčna hiša, kako jo načrtovati?

Objavljeno: 10.12.2015

Načrtovanje hiše, Arhitektura in načrtovanje hiše

Zaradi stroškov ogrevanja in hlajenja, bivalnega ugodja, skrbi za okolje in vedno strožjih direktiv Evropske unije, je energetska učinkovitost v stavbah postala nujen segment pri načrtovanju arhitekture.

V povprečju evropska gospodinjstva za ohranjanje primerne temperature v hišah porabijo kar 70% celotne porabljene energije. Na energetsko učinkovitost stavbe moramo biti pozorni že čisto na začetku, pri sami zasnovi hiše, saj področje zahteva mnogo več, kot po prepričanju mnogih, le zadostno količino toplotne izolacije. Potreben je celovit pristop, ki obsega analizo lokacije in s tem ustrezno orientacijo stavbe, upoštevanje posameznih komponent zgradbe kot so oblika, ovoj stavbe, konstrukcijski sistem in gradbeni materiali ter vgraditev ustreznih aktivnih sistemov za ogrevanje in prezračevanje. Pri učinkoviti rabi energije v stavbah seveda ne smemo pozabiti na obnovljive vire energije in na obnašanje samega uporabnika stavbe.


ORIENTACIJA HIŠE

Pri orientaciji hiše moramo biti pozorni na navidezno pot sonca in na vpadni kot sončnih žarkov poleti in pozimi, saj nam bo to narekovalo dimenzije odprtin na posameznih fasadah, način senčenja in celo obliko hiše. V Sloveniji je ugodna južna orientacija, kamor pozicioniramo večje odprtine. Tako bomo ob pravilnem senčenju poleti, ko je sonce višje v hišo spustili manj sončne toplote, pozimi, ko je sonce nižje pa nam bo sončna toplota pomagala ogrevati prostore. Na severu odprtine pomenijo toplotne izgube, zato jih omejimo.


OBLIKA HIŠE

Praviloma mora biti hiša čimbolj kompaktna, saj je tako površina sten skozi katere izgubljamo energijo manjša, vendar pa to ni pravilo, ki bi omejevalo arhitekte pri ustvarjanju, saj se da s pravilno postavitvijo odprtin in prostorov narediti tudi energetsko učinkovit objekt, ki ni pravilnih oblik.


OVOJ HIŠE

Termični ovoj hiše predstavlja mejo med dvema temperaturnima območjema, kjer se v prostoru znotraj ovoja vzdržuje ugodna bivalna temperatura. Elementi ovoja so zunanje stene, streha, tla proti terenu, tla in strop proti neogrevanem prostoru in zastekljene površine. Pomembno je da ovoj daje ustrezno toplotno zaščito brez toplotnih mostov in zrakotesnost.


KONSTRUKCIJSKI SISTEM

Pri konstrukcijskem sistemu se lahko odločamo med lahkimi in masivnimi konstrukcijami. Pri gradnji z lahkimi konstrukcijami – les lahko dosežemo manjšo debelino stene za enako izolativnost kot pri masivnih konstrukcijah, saj lahko toplotno izolacijo umestimo med vertikalne stebričke v nosilno ravnino.


PREZRAČEVANJE IN OGREVANJE

Najboljši način prezračevanja v stavbah z dobrim toplotnim ovojem brez toplotnih mostov je prezračevanje z rekuperacijo, kjer se toplota odpadnega zraka prenese na mrzel svež zrak, s tem porabimo manj energije za ogrevanje. Pri ogrevanju se je pametno obrniti na obnovljive vire energije, ki so energetsko učinkoviti in okolju prijazni, kot sta biomasa in toplotna črpalka.


TIPOLOGIJA STAVBE

Dvojčki, vrstne hiše in večstanovanjske stavbe so bolj energetsko učinkovite tipologije gradnje kot individualne hiše, saj imajo manjšo površino zunanjega ovoja na eno stanovanjsko enoto. Torej, če ima enostanovanjska hiša 4 stranice izpostavljene zimskemu mrazu ima vrstna hiša izpostavljeni le dve stranici, saj se dve stikata s sosednim objektom.


Dober projektant zna optimalno kombinirati posamezne komponente stavbe in jih združiti v arhitekturo, ki je energetsko učinkovita, nudi dobro bivalno okolje in ne daje občutka, kot da živimo v stroju, v katerem ne smemo odpreti okna.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Vrstne hiše Brinje - Grosuplje

07.05.2021

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

9

Zemljišče z urejenim gradbenim dovoljenjem v Izoli

26.09.2019

Koper, Koper

Hiša in parcela Dolgo Brdo

03.05.2022

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

3