Odprt tloris ali več majhnih prostorov?

Objavljeno: 08.12.2015

Načrtovanje hiše, Arhitektura in načrtovanje hiše

Tako velikost, povezanost, kot tudi razporeditev prostorov v stanovanjskih objektih se je čez leta spreminjala. Včasih je veljalo, da mora biti vsak prostor ločen od drugega, danes je bolj pogost odprt tloris.

Kljub temu, da je nepovezanost prostorov, kjer so prostori s stenami ločeni drug od drugega bolj preteklost, tudi danes najdemo veliko sodobnih objektov, kjer so prostori ločeni. Hiša, kjer se prostori s stenami ločeni drug od drugega, odtuji njene stanovalce. Na primer, ni prijetno, če je kuhinja povsem ločena od dnevnega prostora, saj je pri tem gospodinja ločena od družine. Prav tako je smiselno, da je otroška igralnica povezana z dnevno sobo, saj lahko nadzorujemo majhne otroke.

Ko začnem razmišljati o hiši ali stanovanju, si tega res predstavljmo skozi različne prostore, a ni nujno, da so ti povsem fizično ločeni.
Prostore je smiselno povezati med seboj po funkcionalnih sklopih, glede na naš način življenja. Pri tem pa seveda zagotoviti, da gre čimmanj kvadrature za nepotrebne hodnike in ostale nepotrebne prostore. Med seboj je smiselno povezati bivalne prostore, npr. kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo, če je možno kar v en velik odprt prostor. Tako ima gospodinja stik z otroci, ki se igrajo v dnevni sobi ali jedo v jedilnici. Na samo, da imamo stik z drugimi družinskimi člani, občutek imamo tudi, da hiša je hiša bolj odprta, da diha.
Od bivalnega dela je smiselno ločiti servisni del, kjer so npr. shramba, toaleta, kurilnica in garderoba, te prostori so lahko nepovezani in očem skriti, saj tam preživimo manj svojega časa.
Tudi spalni del, kjer bodo spalnice in otroške sobe, je smiselno med seboj ločiti in družinskim članom omogočiti pravo mero privatnosti.

Ko začnete razmišlati o svojem stanovanju ali hiši, se o postavitvi prostorov posvetujte z arhitektom, ki mu opišite tudi vaš stil življenja.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Enota dvojčka na Ilovškem štradonu

29.06.2021

Ljubljana - Vič, Galjevica

15

Parcela na Brdu

29.05.2015

Ljubljana - Vič, Brdo

30

Vrstne hiše Brinje - Grosuplje

07.05.2021

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

20