Razporeditev prostorov, kako veliki naj bodo prostori?

Objavljeno: 26.11.2015

Načrtovanje hiše, Arhitektura in načrtovanje hiše

Pogosto velja mnenje, da morajo biti sobe v stanovanjskem objektu čimbolj ločene druga od druge, tako objekt sestji iz ogromno majhnih prostorov. Spet drugi pa so prepričani, da morajo biti prostori čimvečji, saj so tako tudi bolj razkošni.

Ob gledanju tlorisa Slovenske hiše pogosto opazimo, da je ta razdeljena na mnogo majhnih prostorov. Sobe v nočnem delu so ločene druga od druge, predeljen pa je tudi bivalni del, dnevna soba je ločena od jedilnice in ta od kuhinje. Med glavnimi prostori pa so še manjši, pomožni, kot npr. shrambe, utilityji, garderobe, kurilnice, lope in ostali servisni prostori, v katere lahko nekaj shranimo. Ker kvadrature ni na pretek, kvadratni meter nas stane vsaj 1000 EUR, so premnogi prostori temu primerno premajhni.


Na drugi strani pa poznamo skrajno prepričanje, da je stanovanjska hiša razkošna, če je ta velika in grajena za več generacij. V teh objektih so pogosto sobe predimnezionirane, velike npr. 30 m2, kopalnice so enako velike kot sobe, v njih pa poleg wc-ja sameva umivalnik in tuš kabina.


Prostori morajo biti prilagojeni funkciji, predvsem pa načinu življenja posameznika. Na primer, dobro je, da so med seboj ločeni spalni prostori, otroške sobe in spalnica. Spalnica je lahko dokaj majhna, saj v njen zgolj spimo, dovolj je že od 10 do 12 m2. Otroške sobe pa morajo biti nekoliko večje, saj v njih otroci preživljejo več časa, se igrajo in pišejo domačo nalogo ipd., od 12 do 16 m2. Pri dimenzioniranju bivalnih prostorov moramo upoštevati naše bivalne navade, npr. nekateri zelo radi kuhajo, si doma pripravljajo veliko obrokov, takrat naj bo kuhinja malo večja, npr. od 12 do 16 m2. Spet drugi pa radi jedo v restavracijah, takrat je lahko kuhinja manjša, od 9 m2 naprej. Podobno mora arhitekt naše navade upoštevati ob dimenzioniranju dnevne sobe, nekateri se tam zadržujejo pogosto in v njej opravlajo več opravil, se sproščajo, gledajo TV, se družijo z družino, berejo, tako je lahko dnevna soba nekoliko večja, tudi tja do 30, 40 m2.

Pri sodobnem načinu življenja pa je pomembno tudi, da prostore med seboj povezujemo in jih ne drobimo na manjše neuporabne sobe. Na primer delamo lahko tudi za jedilno mizo, novice na ipadu pa beremo v spalnici, tako lahko postanejo nekateri prostori multifunkcionalni.

Seveda potrebujemo tudi prostor za shranjevanje potrošnega materiala in predmetov, vendar te raje razporedimo po drugih prostorih ali pa jim namenimo en veliko prostor, kot da jih razdelimo med kupico majhnih neuporabnih sob.


Izjemnega pomena je, da arhitektu, preden ta začne z delom, razložite svoje življenjske navade, saj bo hiša le tako lahko služila namenu.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Enota dvojčka na Ilovškem štradonu

29.06.2021

Ljubljana - Vič, Galjevica

9

Dve dvostanovanjski hiši Črna vas

12.10.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

24

Vrstne hiše Brinje - Grosuplje

07.05.2021

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

9