Hiše, te naj bodo fleksibilne

Objavljeno: 24.11.2015

Načrtovanje hiše, Arhitektura in načrtovanje hiše

Naše potrebe se skozi življenski cikelj spreminjajo, rodijo se otroci, te odrastejo in odidejo. Tako mora biti tudi naša hiša oblikovana tako, da se potrebam skozi čas prilagaja.

V prvi vrsti mora biti stanovanjski objekt zgrajen tako, da se prilagaja željam in potrebam posameznikov, ki ga bodo naselili. Kadar pa se potrebe uporabnikov skozi čas spreminjajo, se mora hiša prilagajati tudi tem. Pogosto se zgodi, da v hiši najprej živi mlad par, nato ta dobi otroke, otroci čez čas odrastejo in se odselijo ali pa ostanejo doma in si tam ustvarijo družine. Tako se srečamo z enim od dveh skrajnih primerov, ko hiša postane prevelika ali premajhna glede na trenutno stanje.

Seveda se vseh možnih scenarijev in življenjskih dogodkov ne da predvideti, smiselno pa je objekt v naprej zasnovati tako, da se lahko ta preoblikuje, prizida, nadzida ali pa da se del hiše transformira in/ali proda. Če o možnih transformacijah ne razmišljamo v naprej, te kasneje težko uresničimo. Na primer, k hiši ne moremo prizidati otroške sobe, če nam na poti stoji garaža za avtomobile. Težje prizidamo ali transformiramo hišo, ki ima prostore neurejene, ima polno izrastkov, kot npr. balkonov ali teras in razgibano streho.


Prizidek


Objekt lahko zasnujemo tako, da ta v že naprej predvideva določene transformacije. Na primer, lahko predvidimo, da se objekt lahko prizida, tako v notranjosti pozicioniramo prostore tako, da to omogočajo. Sobe postavimo skupaj v en del objekta, tako da lahko novo otroško sobo le dodamo. Če želimo dodati k hiši pisarno je ta lahko podaljšek bivalnega dela objekta.

Prav tako pa moramo v naprej razmišljati o obliki objekta, ki mora biti čimenostavnejša, da omogoča bodoče transformacije. Na primer, če je objekt enovit volumen z pravilno dvokapnico, lahko hišo le podaljšamo in se objekt vizualno skoraj ne spremni.


Transformacija prostorov


Sama notranjost hiše, razporeditev prostorov, mora biti zasnovana tako, da omogoča tudi transformacije znotraj objekta. Težje prostor razdelimo, združimo več prostorov ali prostoru spremenimo funkcijo, če ima ta kompleksno obliko, prilagojeno za določeno funkcijo. Prostor mora biti oblikovan nevtralno, s pravokotnimi stenami, če mu želimo čez čas funkcijo zamenjati.

O transformacijah pa moramo razmišljati tudi, ko določamo konstrukcijo objekta. Smiselno je zasnovati večje, odprte prostore, ki se nato pregradijo s samo predelnimi stenami in tako omogočajo bodoče transformacije.


Ko arhitekt začne s snovanjem vaše hiše ga v naprej opozorite na možne scenarije, tako da lahko ustrezno zastavi koncept objekta.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Dve dvostanovanjski hiši Črna vas

12.10.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

24

Dvostanovanjska hiša Črna vas

21.06.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

8

Vrstne hiše Brinje - Grosuplje

07.05.2021

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

9