Tipologije individualne stanovanjske gradnje

Objavljeno: 21.09.2015

Načrtovanje hiše, Arhitektura in načrtovanje hiše

Najbolj značilna tipologija individualne stanovanjske gradnje je prostostoječa enodružinska hiša. Ta pa nikakor ni edina, poznamo še druge tipologije.

Prostostoječa enodružinska hiša
To je vsekakor najpopularnejša oblika bivališča v Sloveniji. Pogosto je uporabljena predvsem zato, saj nudi visoko stopnjo individualnosti. Prostostoječa hiša ima samostojen vhod, stoji na ločenem zemljišču, kamor drugi nimajo dostopa in dopušča lastna izražanja, saj je lahko narejena po meri uporabnika. Odvisno od strjenosti naselja, prostostoječa hiša ne omogoča vedno popolne zasebnosti, saj je na štiri strani odprta pogledom sosedov.

Dvojček
Stanovanjski dvojček je sestavljen iz dveh enodružinskih hiš, ki sta spojeni preko skupnega zidu. Vsaka od ločenih enot stoji na svoji parceli in ima ločen vhod. Dvojček omogoča visoko stopnjo individualnosti in se samo na tri strani odpira proti sosednjim objektom. Dvojček je glede na prostostoječo enodružinsko hišo mnogo cenejši.

Vrstna hiša
Če postavimo enostanovanjske hiše v niz zaporednih objektov, tako da se te spojijo, dobimo vrstne hiše. Vrstne hiše imajo s sosdenjimi objekti skupen zid in velikost gabarita. Gabariti vrstnih hiš so lahko tudi različni, kadar se gradijo več kot tri vrstne hiše. Tudi vrstne hiše nudijo ob dobri arhitekturni zasnovi ustrezno mero zasebnosti.

Verižna hiše
Verižna hiša je podobna vrstni hiši, je enostanovanjska hiša v nizu. Vse hiše v nizu imajo enako velike gabarite, te pa so lahko zamaknjene naprej in nazaj glede na ostale hiše v nizu. Tako je vrsta hiš bolj členjena. Pogosto je med dvovišinske gabarite hiš vstavljen enonadstropni volumen.

Atrijska hiša
Tudi v tem primeru gre za enostanovanjsko stavbo v nizu, posamezne enote pa imajo ograjeno notranje dvorišče, oziroma atrij. Bivanjski del objekta je orientiran v atrij, tako objekt omogoča visoko stopnjo zasebnosti. Atrijske hiše v nizu imajo enako velike gabarite, kadar jih je skupaj več kot 3, pa se gabariti lahko tudi razlikujejo.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Dvostanovanjska hiša Črna vas

21.06.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

8

Zemljišče z urejenim gradbenim dovoljenjem v Izoli

26.09.2019

Koper, Koper

Hiša in parcela Dolgo Brdo

03.05.2022

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

3