Štirisobno stanovanje, je dovolj veliko za družino?

Objavljeno: 14.09.2015

Načrtovanje hiše, Arhitektura in načrtovanje hiše

Najpopularnejša stanovanjska tipologija v Sloveniji je enodružinska hiša, v njej živi kar 60% Slovencev. Večina slovenskih hiš je izjemno velikih, pogosto večjih tudi od 200 m2! Pa je nujno, da imamo tako veliko stanovanje?

Za štiričlansko družino je stanovanjska enota nad 200 m2 prevelika. Slovenske hiše so pogosto tako velike predvsem, zaradi slabe razporeditve prostorov. Za primer, v naš biro je prišla stranka s tipskim načrtom za objekt, ki naj bi bil velik skoraj 280 m2 neto kvadrature. Po temeljitem razmisleku in spremembi funkcionalne sheme, smo razporedili vse prostore na skupno kvadraturo okrog 200 m2. Tako preveliki hodniki, kot tudi odvečne sobe in ostanki prostora lahko hitro povečajo kvadraturo, kar pa se seveda pozna tudi pri ceni.


Kako veliko pa naj bo stanovanje ali hiša za štiričlansko družino? Seveda enotnega odgovora ni, saj so potrebe različnih ljudi različne. Okvirno pa štiričlanska družina potrebuje naslednje prostore. Zelo pomembni so seveda bivalni prostori, ki naj vsebujejo kuhinjo med 8 in 13 m2, jedilnico veliko od 10 do 16 m2 in dnevni prostor, ki naj bo nekje med 20 in 30 m2. V hiši ali stanovanju za eno družino potrebujemo še vetrolov ali predsobo med 3 in 7 m2, dnevni wc, ki naj bo velik od 1,5 do 3,5 m2, priporočljiva pa je tudi manjša shramba v okolici kuhinja, ki naj bo velika okrog 3 m2. Nato pa sledi še spalni del, ki je pogosto lociran v prvem nadstropju in vključuje spalnico med 10 in 15 m2 in dve otroški sobi veliki med 9 in 16 m2. V bližini sob potrebujemo še kopalnico, ki naj bo med 5,5 in 10 m2.

Če seštejemo vse navedene prostore ugotovimo, da skupna kvadratura stanovanja ali hiše za štiričlansko družino minimalno znaša 90 m2, dodatno so v kvadraturo všteti tudi hodniki. Maksimalno pa tak objekt obsega 150 m2 neto kvadrature. V vsakem primeru pa ne pripročamo gradnje objekta z neto kvadraturo nad 180 m2, saj vzdržavanje odvečnega prostora ni optimalno. Pri tako velikem objektu namreč drastično narastejo stroški ogrevanja, več denarja zapravimo za vzdrževanje in popravljanje objekta, nenazadnje pa porabimo preveč časa pri čiščenju objekta. Velik objekt pa s svojo porabo bolj bremeni tudi okolje.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Dve dvostanovanjski hiši Črna vas

12.10.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

24

Vrstne hiše Brinje - Grosuplje

07.05.2021

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

9

Dvostanovanjska hiša Črna vas

21.06.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

8