Arhitekt, zakaj ga potrebujemo?

Objavljeno: 04.08.2015

Načrtovanje hiše, Arhitektura in načrtovanje hiše

Veliko graditeljev je prepričanja, da si hišo lahko narišejo sami, saj sami tudi najbolj vedo kaj potrebujejo. Tako vidijo arhitekta kot nepotreben strošek v procesu gradnje. Pa vendar temu ni tako, saj je prav arhitekt tisti, ki organizira, da gradn

Do arhitekta gremo takrat, ko potrebujemo, tako načrte arhitekture, kot tudi dokumentacijo za gradnjo hiše. Arhitekti so izurjeni, da sprojektirajo vaš objekt, od idejne faze do načrtov ter dokumentacije za gradbeno dovoljenje, pa vse do detajlov. Vedo, kaj vse potrebujete za Projekt za gradbeno dovoljenje, kot npr. soglasja soglasodajalcev, lokacijsko informacijo, geodetski načrt, saj bo vasa hiša le s popolno dokumentacijo pridobila dovoljenje za izvedbo. Naprej pa arhitekti pretvorijo osnovne načrte za gradbeno dovoljenje v načrte za izvedbo, le tako lahko namreč izvajalci objekt tudi izvedejo.


Res je, da lahko prihranimo pri nakupu ‘’ciglov’’, če jih kupimo od sosedovega Janeza. Največji prihranek pri objektu pa se zgodi z optimizacijo, tako konstrukcije, kot tudi prostorov. Z racionalno zasnovo konstrukcije, kjer so arhitekturni elementi, stene, stebri, itd. postavljeni smiselno, lahko drastično pocenimo gradnjo. Prav tako lahko, s pametno postavitvijo prostorov objekt drasično zmanjšamo, kar seveda vpliva na višino investicije. Arhitekt je izurjen, da hkrati razmišlja o zasnovi, konstrukciji, uporabnosti prostorov, estetiki, ipd.


S pametno zasnovo objekta in primernimi inštalacijami lahko izjemno znižamo stroške porabe energije. Arhitekt ve kako zasnovati objekt, da ta ne bo imel toplotnih mostov, kako debelo izolacijo ta potrebuje in kako naj bo hiša oblikovana, da pri fasadnem ovoju ne bo toplotnih izgub.


Že res, da sami najbolj veste, kako živite in kaj v hiši potrebujete. Arhitekt pa je tisti, ki vam pomaga vaše želje povezati v celoto. Ve, kako zasnovati hišo, da bo čimbolj funkcionalna v danem fizičnem kontekstu, kako jo pozicionirati v okolje, kam obrniti dnevno sobo, kje narediti vhod, kam postaviti garažo, da bo povezana z objektom in da ne bo na objekt metala sence, kako povezati prostore med seboj in kam jih obrniti.

Pri tem pa je izjemnega pomena, da arhitektu zaupate vse svoje želje na začetku, da lahko zasnuje objekt po vaši meri, primeren vašemu načinu življenja, ki bo hkrati maksimalno funkcionalen.


Nenazadnje pa mora biti hiša zaključena celota, ki se vizualno vklaplja v bližnjo okolico in ki je estetsko dovršena.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Enota dvojčka na Ilovškem štradonu

29.06.2021

Ljubljana - Vič, Galjevica

9

Dve dvostanovanjski hiši Črna vas

12.10.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

24

Dvostanovanjska hiša Črna vas

21.06.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

8