Kaj je Cohousing?

Objavljeno: 30.07.2015

Načrtovanje hiše, Arhitektura in načrtovanje hiše

Kljub temu, da Coinhab projekt ni nujno tudi ‘’Cohousing’’ projekt, je graditeljem dopuščena tudi ta možnost. ‘’Cohousing’’ je način soseske oziroma bivanja, kjer si njeni prebivalci delijo določene objekte, oziroma prostore.

‘’Cohousing’’ je soseska, oziroma supnost, ki je sestavljena iz privatnih stanovanskih enot, ki so lahko tako stanovanja, kot tudi vrstne hiše ali pa enodružinske hiše. Posebnost ‘’Cohousinga’’ pa je, da si družine, oziroma privatne stranke delijo določene prostore, objekte, oziroma funkcije. Stanovalci si lahko delijo vrtove, otroška igrala, prostore za piknik, lope, v nekaterih primerih pa tudi jedilnice, kuhinje, pralnice, prostore za varstvo otrok, sobe za goste, pa tudi prostore za delo, npr. pisarne ali delavnice.
Namen ‘’Cohousinga’’ je predvsem delitev prostorov in funkcij, saj se s tem razdelijo tudi stroški. Vseh prostorov ne potrebujemo skozi celotno življenje ali dan za dnem, tako jih lahko koristimo le kadar jih potrebujemo. Npr. če si z ostalimi delimo prostor za piknik, ki ga koristimo enkrat mesečno, tako prihranimo pri stroških vzpostavitve prostora, prav tako pa nepotrebno ne zasedamo dodatnega nezazidanega prostora. Znotraj ‘’Cohousinga’’ pa se lahko razvije tudi specifično socialno okolje, kjer si stanovalci pomagajo med seboj. Npr. povežejo se družine z malimi otroci, starši pa se izmenjujejo pri varstvu otrok.
Model ‘’Cohousinga’’ je posebej primeren za velika mesta, kjer se posameznik dostikrat počuti odtujenega v nepoznanih velikih soseskah. Hkrati pa so prav kvadratni metri v velikih mestih pogosto najdražji, z deljenjem prostorov pa se stroški znižajo.
‘’Cohousing’’ se je razvil v severni Evropi, pogost je tako na Danskem, kot tudi Švedskem. Pojavlja pa se tudi v Ameriki, Kanadi in drugih Evropskih državah.

Boš gradil/a? Iščeš nepremičnino?

PRIJAVI SE
COINHAB PROJEKTI
Zemljišče z urejenim gradbenim dovoljenjem v Izoli

26.09.2019

Koper, Koper

Dvostanovanjska hiša Črna vas

21.06.2017

Ljubljana - Okolica, LJ-Okolica

8

Enota dvojčka na Ilovškem štradonu

29.06.2021

Ljubljana - Vič, Galjevica

9